Пређи на главни садржај

Loš posao poguban za zdravlje



Prelazak iz stanja nezaposlenosti u radni odnos neće doneti nikakav mentalni boljitak ukoliko je posao slabog kvaliteta, tvrde australijski stručnjaci. Loš posao, čak i u vreme krize, gori je po mentalno zdravlje od nerada, jer može prouzrokovati depresiju i anksioznost. 


Rezultati jednog australijskog istraživanja pokazali su da je obavljanje nekih zanimanja gore po mentalno zdravlje od nerada, prenosi Si-En-En.
U doba velike nezaposlenosti i ekonomske krize, neko ko je ostao bez posla mogao bi lako da padne u iskušenje da zgrabi prvu ponuđenu priliku. Ponovo biti u radnom odnosu i zarađivati zvuči pozitivno, ali je realnost daleko kompleksnija.


Naučnici, koji su tokom sedam godina pratili više od 7.000 Australijanaca, navode da povratak u radni odnos ne podrazumeva uvek psihološki podsticaj i osećanje blagodeti, što nas vraća na koncept otuđenja rada koji su razvili mnogi filozofi i sociolozi, od Hegela preko Dirkema do Makrsa.




Autor studije Piter Batervort iz Centra za istraživanje mentalnog zdravlja na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi tvrdi da prelazak iz stanja nezaposlenosti u radni odnos neće doneti nikakav mentalni boljitak ukoliko je posao slabog kvaliteta, jer loš posao je gori za mentalno zdravlje od nerada.
Posao mora da bude kompleksan, zahtevan, siguran, dobro plaćen i da pruža izvestan stepen samostalnosti kako bi osoba koja ga obavlja mogla u punoj meri da se ostvari, mišljenje je profesora Batervorta.
Nasuprot tome, kod radnika koji je u stalnom strahu da će izgubiti zaposlenje, koji je loše plaćen i mora strogo da polaže račune šefu doći će do degradacije mentalnog zdravlja, posebno do pojave simptoma depresije i anksioznosti.
Istraživači su, takođe, primetili da radno okruženje ima još veći uticaj na mentalno zdravlje radnika od samog posla koji obavlja. Ključnu ulogu za osećanje blagodeti zaposlenih ima rukovodeći kadar. 
„Loši šefovi podstiču nezadovoljstvo. Stres dolazi od loših menadžera", ističe Robert Hogan, stručnjak za radne odnose.



Studija, navode autori, nema cilj da ljudima savetuje da odbiju posao koji im je preko potreban, već da podstakne na opšte razmišljanje o uslovima rada i zdravlju zaposlenih.
„Na isti način kao što danas više ne prihvatamo da obavljamo poslove koji su fizički rizični ili nas izlažu opasnim ili toksičnim supstancama, potrebno je raditi na uspostavljanju psihološki pozitivnog radnog okruženja", zaključio je Batervort.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...