Пређи на главни садржај

Vranilovka za dobro varenje




Vranilovka je višegodišnja zeljasta razgranata biljka koja raste do 80 centimetara visine. Ima je u svim delovima zemlje, od pobrđa do srednjeg planinskog pojasa. U narodu poznata kao mravinac, mirišijavac, origanj, vranilova trava, raste po šumarcima, na kamenjaru, po ivicama svetlih šuma, pokraj puteva i ograda. Listovi su joj jajoliki, dužine do dva centimetra, a cvetovi crvenkastobeličasti opojnog mirisa. Ime vranilovka dobila je tako što se pre otkrića sintetičkih boja koristila za farbanje vune u crno, vrano.



ŠTA LEČI
Za spremanje lekovitih preparata koristi se gornja polovina cele biljke, koja se suši u hladu. Glavni sastojci vranilovke su biteri i tanini koji smanjuju nadutost i pomažu kod dijareje. Osim toga, oni podstiču sekreciju i izbacivanje telesnih tečnosti, dok esencijalna ulja leče infekcije usne duplje i grla, umanjuju kašalj i uklanjaju bolove u grlu. Vranilovka se pokazala kao odličan lek za smirenje, protiv raznih upala kože i sluznice.

PROVERENI RECEPTI

Čaj za smirenje i stomačne tegobe

Sipajte šolju kipuće vode preko tri kašičice sušene vranilovke. Ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, pa procedite. Pijte tri puta dnevno po jednu šolju.

Kupka protiv infekcije

Pomešajte kašiku vranilovke s jednom kašikom majčine dušice i dve kašike kamilice. Mešavinu prelijte kipućom vodom. Nagnite se preko posude, pokrijte glavu i gornji deo tela velikim peškirom, zatvorite oči i inhalirajte se deset minuta.

Melem protiv bolova

Naspite dve kašike alkohola preko tri-četiri kašičice sitno seckane vranilovke, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Dodajte dve kašike putera i zagrevajte deset minuta uz konstantno mešanje. Procedite melem kroz gazu, pa prebacite u malu teglu sa čepom za vakuumiranje. 
Melem držite u frižideru i nanosite ga hladnog na bolno mesto. Pravite lekovitu mast bar svake četvrte nedelje.
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...