Пређи на главни садржај

Dijeta kod oboljenja žučne kese


Uputstvo:

1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu.
2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija.
3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju.
4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama.
5. Sva jela treba sveže pripremati.
6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano.
7. Treba česće uzimati manje obroke.



 Preuzeto sa sajta zcstudenica.org

Vrsta hrane
DopuštenoNije dozvoljeno
Hleb i testenine
Beli hleb, dvopek, piškote, keks, testenine, rezanci, jela od brašna, krompir, pirinač.
Sve vrste svežeg i vrućeg hleba, sveže testo, lisnato testo.
Meso i proizvodi od mesa
Piletina bez kožice, mlada teletina, posna šunka, posne vrste ribe: bakalar, pastrmka.
Svinjetina, sve vrste iznutrica, dimljena i salamurena mesa. Mesne prerađevine, masne vrste riba (tunjevina, šaran, jegulje, sardina, sardele), riblje konzerve.
Mleko i mlečni proizvodiMleko samo u malim količinama, kiselo mleko, jogurt, surutka.Pavlaka, jogurt sa većim procentom masti.
Jaja
Najbolje samo kuvana u pudinzima, kaši ili u
supama – jednom nedeljno.
Tvrdo kuvana jaja, jaja na oko,jaja u majonezu.
Povrće
Šargarepa, zelje, špargle, spanać, zelena salata, rotkvice, celer, mladi pasulj, svo mlado povrće pasirano. Baren ili kuvan krompir, pire -krompir, i krompir pripremljen sa maslacom.
Kelj, kupus, karfiol, keleraba, crni luk, zelena paprika, kiseo kupus, suvi mahunasti plodovi, krastavac, feferone, ... pečen krompir, pomfrit, čips i salate od krompira.
VoćeSve vrste kuvanog voća bez kore, kompoti, voćne salate, voćni sokovi.Dunje, lubenice, dinje i kruške.
MasnoćeMaslac, ulje (biljno).Teško rastvorljive masti (svinjska mast, guščija mast, mast od pečenja, majonez).
Slatkiši
Razne vrste pudinga, koh od pirinča, kolači sa biskvitom, medenjaci, keks, ovsene pahuljice, palačinke (bez jaja).
Kolači sa mnogo masnoće i kremovima, čokolade, punjene bombone, sladoled, kremovi sa sladoledom, kolači sa orasima, lešnicima, bademima.
NapiciVoćni sokovi, bela kafa, blag čaj, blaga crna kafa.Ruski čaj, alkohol, kokteli sa alkoholom, mineralna i gazirana pića.
ZačiniSvi domaći začini, peršun, kim, mladi luk, cimet, vanila.Jaki začini: biber, paprika, beli luk, senf.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...