Пређи на главни садржај

Zašto imunitet slabi?




Zašto se neki razbole, vrlo često, dok drugi ignorišu bolest! Zašto je to tako?! Šta se tačno dešava? U pitanju je različitost imuniteta. Kod nekih je imunitet stabilan i čvrst, a kod drugih je sasvim suprotno.
Šta je tačno imunitet? Imunitet je složen sistem koji štiti naš organizam od štetnih bakterija, virusa, i mnoštvo raznih bolesti.


                                                     




Vrste imuniteta


Kako postoje puno vrsta bakterija i virusa tako postoje puno vrsta bolesti, pa je tako i podvrsta imuniteta previše. Aktivna i pasivna, sterilna i ne sterilna, prirodna i veštačka.
Ako se sve pojednostavi onda razlikujemo dva koncepta: specifičan i ne specifičan imunitet.
Ne specifičan imunitet je takozvani urođeni ili nasledni gen koji smo nasledili od naših roditelja,predaka.
Specifičan  se akumulira od rođenja, tokom života, nakon odležane bolesti ili uvođenja u telo nekog seruma ili pak vakcina.

Ako je dobar imunitet, ono na vreme reaguje ako bude napadnut, telo se bori kako unutar  tako i van tela. To onda znači da je osoba potpuno zdrava. Dešava se da imunitet tokom  vremena i tokom našeg starenja slabi i dešava se da ne može da izađe na kraj sa njenim zadacima  kontrole i uništavanja štetnih virusa, patoloških izmenjenih ćelija. Zato u telu počinju da se akumuliraju promene koje dovode do starenja i hroničnih bolesti.


Zašto imunitet slabi


Imuni sistem je složen mehanizam koji reaguje na sve promene u spoljnom svetu i unutar tela. Jedan od najvećih  neprijatelja imunog sistema je stres i treba ga se kloniti. Nažalost u potpunosti izbeći stres je nemoguće. Ali je jako neophodno učiniti nešto što bi smanjilo uticaj na organizam. Postoje dosta biljnih preparata, među kojima su poznate valerijana i matičnjak, najčešće u obliku čaja i kapi koje sa sigurnošću mogu da učine da se osećate mirnijim i staloženijim u nošenju sa Vašim brigama i osećanjima.


Takođe nepovoljno na naš imuni sistem utiče negativno ekološko okruženje što na poslu što u prirodi, virusne infekcije sa nepoznatim mikrobima, loša ishrana, neaktivnost, pušenje i nedostatak vitamina i minerala u našem organizmu.
Takođe imunitet može biti oslabljen i usled dugog uzimanja antibiotika. Antibiotici ne samo da uništavaju zle viruse takođe uništavaju i dobre viruse u našem telu usled dugotrajnog korišćenja.  To dovodi do prekida sinteze proteina u  ćelijama jetre , gde u nekim slučajevima usled prekomernog korišćenja dovodi i do razvijanja ćelija raka.

Simptomi sniženog imuniteta


Brzo se umarate, spavanje Vam ne daje dovoljno energije, slabi ste,pospani, patite od nesanice. Česta pojava herpesa na usnama je pokazatelj da vam je imunitet opao. Sve više i više se osećate bolesnim, slabim.
Ako su ovo pokazatelji koji Vas prate, onda je vreme da se ozbiljno pozabavite sa svojim imunitetom. Ako  Vam ne pomažu poznate metode lečenja onda je situacija jako ozbiljna i vreme da se obratite lekaru – imonologu.






Prevedeno sa gradusnik.ru

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...