Пређи на главни садржај

Hrana za nizak pritisak


Jako mi je drago što sam naišla na ovaj tekst u novinama, predpostavljam da će nešto značiti bar nekome. .jer uvek sam za to da se prirodnim putem reguliše pritisak. Evo male pomoći...


Suvo grožđe piti od jabuka i uštipcima daje sjajan ukus, ali takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, tvrdi se u novoj studiji.

                                                     Hrana za nizak pritisak


Suvo grožđe


Naučnici iz Centra za istraživanje metabolizma i arteroskleroze u Luisvilu otkrili su da grickanje suvog grožđa tri puta dnevno blago može da smanji krvni pritisak u odnosu na druge vrste grickalica. Osobe koje su u studiji redovno jele suvo grožđe smanjile su sistolni (gornji broj u očitanju krvnog pritiska, koji govori kako srce kuca) i dijastolni krvni pritisak (donji broj u očitanju, koji beleži relaksaciju srca između dva otkucaja).


Kivi

Ako konzumirate tri kivija dnevno, smanjićete krvni pritisak. Naučnici su otkrili da su osobe koje su jele kivi imale niži sistolni krvni pritisak od onih koji su u istom istraživanju jeli jabuke. Poznato je da je kivi bogat luteinom, što znači da ima antioksidativna svojstva.

Lubenica

Lubenica nije samo osvežavajuće voće nego sadrži i važne hranljive materije, uključujući vlakna, likopene, vitamin A i kalijum. Jedna vrsta aminokiseline koju sadrži lubenica ima efekat snižavanja pritiska.


Tofu

Puno tofua i drugih sojinih proizvoda povezano je sa smanjenjem krvnog pritiska, piše u studiji koja tvrdi kako osobe koje su konzumirale više izoflavona (koji se može naći u soji, kikirikiju i zelenom čaju)
imaju niži sistolni krvni pritisak od onih koji su konzumirali namirnice s manje izoflavona.

Čokolada

Čokolada je povezana s višim indeksom telesne mase, a to uvek
 može biti korisno za osobe s povišenim krvnim pritiskom. Flavanoli, koji se nalaze u čokoladi, pomažu širenju krvnih sudova, što pak može da snizi krvni pritisak. Postoje, međutim, protivrečni rezultati: ustanovljeno je da čokolada može značajno da smanji krvni pritisak osobama s visokim, ali ne i onima s normalnim krvnim pritiskom. 

Čili

Ako volite ljutu hranu, činite uslugu svom krvnom pritisku. Kapsaicin, sastojak čili paprike, smanjuje krvni pritisak, tvrde stručnjaci. 





izvor vesti:kurir

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Šta popiti kada nas nešto boli?

Kad god nas nešto zaboli, mašimo se za lekove protiv bolova koji su dostupni bez recepta. Uprkos tome što je do njih lako doći, to ne znači da ove nesteroidne antiinflamatorne lekove treba da koristite bez prethodne konsultacije s lekarom jer, kako kaže dr Aleksandar Stefoski, ne deluju svi na istu grupu organa. Uz to neki imaju manje, a neki više neželjenih dejstava. Za početak, evo osnovnih informacija o najčešće korišćenima. Brufen Generičko ime ibuprofen deluje protiv zapaljenja, povišene telesne temperature i bolova (analgoantipiretik), po mehanizmu sličnom dejstvu aspirina. To je nesteroidni antireumatik dobre podnošljivosti, koji se često preporučuje kao prvi izbor u terapiji reumatskih, akutnih infektivnih i drugih bolova. Doziranje je individualno, a prosečne dnevne doze za odrasle su 1.200 do 1.600 miligrama podeljeno u tri-četiri pojedinačne doze; kod dece je prosečna dnevna doza 20 miligrama po kilogramu telesne težine, a kod dece ispod 30 kilograma maksimalna dnevna doza

Ovas - ruski eliksir zdravlja

Za jedne - stočna hrana, za druge - hrana bogova. Drevni Grci i Skandinavci su imali potpuno različita mišljenja o zobi. Ova skromna žitarica je bila pravi spas od gladi za mnoge narode, ali u nekom periodu ljudi su je zaboravili. U naše vreme naučnici su otkrili izuzetna isceljujuća svojstva zobi, koja leči mnoge bolesti i pomaže pušačima da ostave cigarete. Zahvaljujući doktoru Vladimiru Izotovu, o „ruskom ovsenom eliksiru“ je saznao ceo svet. Po starim receptima Trideset tri medicinska preparata dnevno, konsultacije najboljih stručnjaka, najsavremenije metode terapije - i nikakvog progresa u lečenju. Sovjetski lekar Vladimir Izotov, koji je preboleo krpeljni encefalitis, nalazio se u teškom zdravstvenom stanju. Usled opasne virusne infekcije dobio je mnogobrojne komplikacije: bolest bubrega, išemiju, srčanu aritmiju, hipertenziju, pogoršanje sluha... Iako je Izotov bio doktor, nije uspeo da izleči sebe uz pomoć najnovijih preparata. Mnogobrojni lekovi, koje je uzimao po