Пређи на главни садржај

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Коментари

  1. Bas danas sam cula za ROZETLU rekla mi moja zaova da je list dobar za smanjenje secera ko ima dijabetis.I evo bila sam uporna i nasla i pitam se da li taj list od te rozetle mora biti svez ili suv .kako se upotrebljava vadila sam secer i 7,5 je malo povisen ali ga imam i u urinu pa se pitam da li bi to sve regulisalo moj secer.hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno nisam upoznata sa detaljima korišćenja ali predpostavljam da se sveža koristi u pripremanju zimnice,gde se stavlja sveži list u slatko i gde ga ko želi i sl a za čaj nešto nisam baš upućena kako se koristi ali recimo za šećer se uzme jedan svež list rozetle i izgrickati..

      Избриши
  2. koristi se dvadeset dana terapija.OD biljke se koristi list sa drscicom.Upotreba,pola sata pre svakog obroka zvace se list rozetla 15-20 min i progutaju se samo sokovi a list se ispljune.dakle tri puta dnevno pre svakoga obroka i tako 20 dana! S postovanjem Stefan

    ОдговориИзбриши
  3. je li rozetla takozvana pupurosa

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...