Пређи на главни садржај

Kako izlečiti žuljeve na prirodan način

Svako od nas je bar jednom u životu imao žulj. Ne zna se od čega više patimo: od samog žulja ili zbog njegovog ružnog izgleda. Žuljeve dobijamo noseći nove ili neudobne cipele, kao i radeći bez rukavica.

Ako imate žulj nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može lako da se inficira! Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne redovno ga čistite dok u potpunosti ne zaceli. Nekoliko praktičnih saveta će vam pomoći da zaustavite bol, pospešite zaceljivanje kože i sprečite moguću infekciju..... 




Žuljeve možete sprečiti tako što ćete nositi udobnu, odgovarajuću obuću i čiste čarape. Poznato je da tesna obuća ili cipele s visokim petama povećavaju rizik od nastanka žuljeva. 

Žuljevi se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zato ako se često znojite (na primer, tokom sportskih aktivnosti) češće menjajte čarape.... 

Biljkama protiv žuljeva 
1. Aloja vera
Sok biljke aloje vere je odličan prirodan lek za žuljeve.
Aloe vera barbadensis je biljka koju možete lako nabaviti čak i gajiti u svojoj kući (toliko je lekovita da se to svakako isplati!). Aloja vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zaceljivanja rana, opekotina, posekotina i žuljeva. Kada otkinete komadić aloja vere, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloje vere. Možete napraviti i svoj "aloja vera gel". Nekoliko komadića aloja vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloja vera gel je gotov! (Držite ga u frižideru). 

Za dugoročno korišćenje pripremite ulje od aloja vere na sledeći način: Otkinite nekoliko listova aloja vere, naseckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove maslinovim uljem. .. Ostavite da odstoji 60 dana, a zatim procedite. Ulje držite dobro zatvoreno u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za lečenje opekotina, posekotina, kožnog osipa i žuljeva. 

2. Žutika (Berberis vulgaris, šimširika, žuti šipak)
Ako se vaš žulj inficirao, koristite žutiku.
Žutika je poznata zbog svojih lekovitih svojstava već hiljadama godina. Drevni Egipćani su ju koristili za prevenciju mnogih zarazni bolesti, na primer kuge. Danas je poznato da žutika ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tinktura ili sok ove biljke se primenjuje lokalno, direktno na žulj. Biljka je vrlo moćna, zbog toga ju koristite u malim količinama. 

3. Kantarion
Kantarion je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva. Kantarion ili Gospina trava je jako cenjena u narodu, jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) dejstvo. Lekovitost kantariona je širokog opsega, a njegovo ulje posebno je poznato i cenjeno. Ulje kantariona bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože. 


Izvor:B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...