Пређи на главни садржај

Da li postoje muški i ženski grip?



Jedno jako zanimljivo istraživanje i razrešenje dileme da li postoji muški i ženski grip ili sve to zato što žene misle da muškarci preteruju u svojim rekacijama kada dobiju grip..

Istraživanje londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu pokazuje kako žene, koje su i podložnije gripu, u 16 odsto slučajeva priznaju da su bolesne i da se osećaju slabo. Žene su podložnije gripu jer provode više vremena s decom od muškaraca. 

"Žene češće obolevaju ukoliko imaju decu mlađu od 18 godina", rekla je vođa projekta dr Alma Adler. 

Dokazano je i da ljudi koji imaju mlađu decu obolevaju od gripa 14 posto više od onih koji nemaju. 

Istraživači su se bavili i pitanjem da li postoji muški grip. Razlog za to je što muškarci često prebole grip na nogama i bez žaljenja, a čak se smatra da imaju i drugačije simptome od žena. 

"Svaki virus je drugačiji i zavisi od toga koliko je naporan za organizam. Nikada ne znamo kako će tačno delovati na ljude. Virusi različito utiču na muškarce, žene i decu", rekao je dr Daglas Fleming. 

Istraživači tvrde da ne postoji naučni dokaz kako muškarci i žene imaju različite simptome kada obole od gripa, ali da se to može objasniti različitim ponašanjem tokom bolesti ova dva pola. 

"Znamo da žene različito reaguju na infekcije. One su osetljivije na svoje zdravlje. Muškarci vole da se hvale okolo. Ali kada su bolesni oni misle da će umreti, legnu u krevet i očekuju da će ih žena paziti", tvrde istraživači s Oksforda. 


Izvor:B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...