Пређи на главни садржај

Fras: Dete odmah na bok


Pedijatrija - febrilne napade kod dece izaziva povišena telesna temperatura i javlja se kod tri do pet odsto mališana. Ne treba vaditi jezik, niti prskati hladnom vodom









FRAS, kako se u narodu nazivaju februlne konvulzije ili febrilni napadi, provocira povišena telesna temperatura kod dece od šest meseci do pet godina. Veoma je čest u dečjem uzrastu, i procenjuje se da se javlja kod tri do pet odsto mališana.
- Zbog toga je neophodno da se svi roditelji i osobe koje rade sa decom upoznaju sa ovim problemom, jer postoji velika verovatnoća da se suoče sa njim - smatra dr Ružica Kravljanac, dečiji neurolog u Institutu za majku i dete. - Kliničko ispoljavanje je veoma dramatično i ne razlikuje se mnogo od drugih epileptičkih napada. Roditelji koji nisu upoznati sa prirodom problema veoma teško doživljavaju takvu situaciju i često navode da su mislili da će im dete umreti. Zato je neophodno da im se objasni da se radi, u suštini o benignom ili dobroćudnom problemu koji najčešće ima veoma dobar ishod.

Mame i tate bi trebalo od dečjeg lekara da dobiju uputstvo šta da rade ako se napad ponovi, kako da ga zaustave i kako da spreče pojavu novog napada pri povišenoj temperaturi.
Doktori ističu da dete treba staviti na bok, ne vaditi mu jezik i ne prskati ga hladnom vodom po licu. Najbolji način da se febrilne konvulzije spreče jeste da se ne dozvoli naglo povećanje telesne temperature. Agresivno obaranje povišene temperature ("paracetamolom" i "ibuprofenom"), uz tuširanje mlakom vodom - donosi pobedu nad temperaturom kod većine dece.
Febrilni napadi se retko javljaju posle pete godine



izvor vesti: novosti



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...