Пређи на главни садржај

Kada lek postane otrov



Većina ljudi razume da lekovi u nekim okolnostima mogu da imaju sasvim neočekivan efekat: na primer, neke pilule mogu izazvati mučninu ako se uzmu na prazan želudac. Međutim, neki mogu imati i fatalne posledice.


Poslednji takav slučaj je smrt Barbare Rejnolds (67) penzionerke iz Velike Britanije koja je sa flasterom protiv bolova legla u toplu kupku. Toplota je ubrzala absorpciju leka i srce nesrećne žene se zaustavilo. 

Predstavljamo vam listu najopasnijih situacija u kojima do izražaja dolaze neželjena dejstava pojedinih lekova i kako da ih izbegnete. 





Toplo vreme i kupke 


Lekovi koji se absorbuju putem kože preko flastera mnogo brže deluju kada je vreme toplo i krvni sudovi se šire. Tada je povećan protok krvi i ubrzano prenošenje leka od kože do tela. 

Isto može da važi i za nikotinski flaster. Niske temperature takođe izazivaju slične probleme, pa lekovi poput insulina mogu izgubiti na kvalitetu. 

Mrvljenje pilula pre gutanja 


Osobe koje imaju problema sa gutanjem pilula mogu dobiti ozbiljne, pa čak i fatalne neželjene posledice mrvljenja leka. 

Neke pilule imaju poseban film uz pomoć kog lakše klize niz grlo. Međutim, njih ne bi trebalo da drobite, jer upravo taj „omotač“ reguliše koliko brzo se iz nje otpuštaju hemikalije. 

Kada je smrvite, ona trenutno ulazi u krvotok, što može izazvati čak i smrtonosne posledice. Isto važi i za nifedipin koji se koriste za lečenje angine i povišenog krvnog pritiska. 

Takođe, ne uzimajte tablete koje su se slepile ili se na njihovoj površini vidi neko oštećenje ili promena boje. 

Pogrešno voće 


Brusnice i njihov sok mogu delovati sa lekom za razređivanje krvi varfarinom i izazvati kod pacijenta aritmiju. To voće takođe sadrži salicilnu kiselinu koju ima i aspirin. Zbog toga izaziva dodatno razređivanje krvi i može dovesti do krvarenja opasnog po život. 

Grejpfrut i neki slični citrusi mogu poremetiti enzime koji deluju na razlaganje pojedinih lekova. Naringin, naringenin i bergapren, sastojci iz citrusa, mogu potpuno neutralisati enzim koji delimično uništava lek u toku absorpcije i zato dovesti do predoziranja. 

Narandže i sok od jabuke se loše kombinuje sa antikancerogenim lekovima etopostidima, beta blokatorima, celiprololom i talinololom. 

Čaša vina uz večeru 


Redovno ispijanje alkohola ubrzava proces kojim jetra razlaže materije, što znači da će neki lekovi biti procesuirani mnogo brže. Na to mogu uticati i samo dve čaše alkohola dnevno. 

Pušenje ima sličan efekat, ali manjih razmera. 

Život u 70-tim 


Godine značajno utiču na metabolizam lekova. Naime, bubrezi s godinama propadaju i u 70-tim imaju samo dve trećine efikasnosti koju imaju u 20-tim. 

Pošto se lekovi iz organizma izbacuju putem urina, stariji ljudi mogu imati problema sa dužim zadržavanjem leka u organizmu. 

Drugi lekovi 

Neke kombinacije lekova mogu biti veoma štetne. Jedna pilula može mnogo uticati na način na koji se druga prenosi putem krvi. Kombinacije lekova mogu uticati i na način na koji se lek razlaže u organizmu. 

Ako lekove koji imaju slične sporedne efekte uzimate istovremeno, može se desiti da se njihovo negativno dejstvo uveća. Jedna od najuočljivijih „problematičnih“ kombinacija je varfarin sa nekim antibioticima.









Izvor vesti: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...