Пређи на главни садржај

Uvećane slike uzročnika raznih bolesti


Sasvim slučajno dok sam čitala na sajtu livescience.com vesti i sl o zdravlju, naišla sam na jedan jako neobičan tekst o onim, znate, malim sićušnim, nevidljivim stvorenjima koje ulaze u naš organizam i prave nam probleme. Naravno reč je o virusima,bakterijama, štetnim mikroorganizmima  koji nam prave nekada ozbiljne zdravstvene probleme.


Zaista izgledaju opasno i,eto, ko bi rekao da te stvari ulaze u naše telo i prave haos! 



Giardia


Giardia


Ova slika  nastala je skeniranjem uz pomoć elektronskog mikroskopa, koja pokazuje slobodno kretanje protozoa giadie, koja izaziva infekciju tankog creva,dijareju i ostale simptome infekcije tankog creva. A to je, inače, rezultat kontaminirane vode za piće.


Ebola


Ebola


Ova slika pokazuje strukturu virusa Ebiole kao cesticu. Ona izaziva visoku temperaturu, unutrašnje krvarenje i često je smrtonosna.


The Flu


The Flu


Ovo je cestica virusa gripa.


H5N1 Virus


H5N1 Flu Virus Infection

Virus ptičjeg gripa. Na slici je prikazana zaražena ćelija bubrega psa i označena je zelenom bojom.


HIV


HIV


Virus HIVa,čestica purpurne boje na slici, koja izaziva AIDS bolest.


A Flea


A Flea


Buva,poput ove,koja može da zarazi mnoge putem ujeda, ovako izgleda kada se malo uveća.  Ona može da prenese i kugu, uzrokovanu bakterijom Yersinia pestis,koju čak optužuju da u Evropi izaziva crnu smrt.


Lyme Disease Bacteria




 Lyme Disease Bacteria


Ovo je skup bakterija koja izazivaju lajmsku bolest. Prenosi se preko krpelja i može biti jako opasna.


Mosquito


Mosquito


Mikroskopski prikaz komarca koji prenosi mnoge zarazne bolesti poput malarije, žute groznice. Inače ovo je prikaz mrtvog komarca kojem fale neki delovi tela,trenutno uslikanog i nadjenog u predelima grada Decatur,USA.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...