Пређи на главни садржај

4 razloga da izbegavate gazirana pića




Osim što nemaju nijednu kvalitetnu osobinu, gazirana pića isrpljuju dodatno čovekov organizam
KALCIJUM I MAGNEZIJUM
Ljudi koji piju gazirana, umesto zdravih pića kao što je mleko, prirodni sokovi, voda ne dobijaju dovoljne količine vitamina, kalcijuma i magnezijuma. Zapravo čaša ovog pića je bogata fosfornom kiselinom, koja još dodatno "cedi" iz organizma značajne komponente. Da bi vaš organizam bio operativan, potrebni su mu kalcijum i magnezijum.

SLATKO
Gazirana pića sadrže visoko kalorične fruktozne sirupe od kukuruza. U njima i visok nivo slobodnih radikala koji oštećuju tkiva i utiču na razvoj dijabetesa.

AMBALAŽA
Gazirana pića, pa i obična izvorska voda prodaju se u ambalažama koje sadrže otrovne hemikalije bisphenol A (BPA). Postoje mnogobrojni dokazi koji ukazuju na vetu ove supstance i depresije imunog sistema. Stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da smanjite iozloženost dece proizvodima koji sadrže BPA.

KALORIJE
Dijetalna gazirana pića, zapravo, utiču na porast telesne težine. Studija u kojoj je učestvovalo 1.500 ljudi pokazala je da se 41 odsto ljudi koji su pili samo flašu sode dnevno - ugojilo.
  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...