Пређи на главни садржај

Deset najzdravijih namirnica




Paradajz zauzima prvo mesto na listi deset najkorisnijih namirnica za ljudsko zdravlje, sastavljenoj od strane britanskih stručnjaka.

Titulu najzdravije namirnice paradajzu je omogućio visok sadržaj posebno aktivnog antioksidansa likopena, a takođe i vitamina C. Mnogobrojne studije u poslednjih nekoliko godina pokazuju da paradajz obezbeđuje zdrav kardiovaskularni sistem. Likopen i vitamin C sprečavaju oksidaciju štetnog holesterolo (LDL) i sprečavaju njegovo taloženje na zidovima krvnih sudova i formiranje opasnog plaka. Ovi sastojci paradajza, takođe, sprečavaju pojavu nekih oblika raka, pre svega pluća, pankreasa i grlića materice.
Na drugom mestu nalazi se ovsena kaša. Ona sadrži veliku količinu vitamina E, kao i proteine i dijetna vlakna, neophodne za normalno odvijanje telesnih funkcija.
U prvu trojku spada i kivi. On sadrži vitamine A, C i E, najaktivnije u jačanju imuniteta organizma. Semenke ovog ploda sadrže omega-3 masne kiseline, važne za zdravlje srca i krvnih sudova.
Nakon kivija sledi crno grožđe, koje sadrži antioksidanse flavonoide i ima sposobnost da spreči nastanak raka i bolesti srca i krvnih sudova. Resveratrol, sastojak crnog grožđa i vina dobijenog od njega, obezbeđuje dugovečnost.
Na petom mestu su pomorandže. One sadrže veliku količinu vitamina C i pektine, koji utiču na smanjenje vrednosti lošeg holesterola u krvi. Zatim slede brokoli sa visokom koncentracijom antioksidanasa i avokado sa korisnim masnim kiselinama, koji normalizuju nivo šećera u krvi.
Osmo mesto je zauzela potočarka, bogata jodom, gvožđem i vitaminima A i C. Za njom sledi beli luk koji sadrži alicin - normalizator krvnog pritiska. Ovaj začin i lek bi trebali svi da jedu, posebno osobe sa hipertenzijom.

Listu top deset namirnica završava maslinovo ulje , bogato antioksidansima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...