Пређи на главни садржај

Jednostavna prolećna detoksikacija




Neki od pristalica prirodne ishrane kažu: "Zašto je mom telu potrebna pomoć da se detoksikuje, kada je detoksikacija prirodan proces?" Odgovor je jednostavan. Mi živimo u veoma toksičnom okruženju, koje je potpuno neprirodno. Zato je našem telu potrebna svaka pomoć koju možemo da mu pružimo...
Za većinu nas, posebno one koji žive u hladnijim klimama, donekle je normalno da se osećamo pomalo usporeno nakon zimskih meseci. Ali, teža hrana i neaktivnost mogu da dovedu do neravnoteže u telu koja često stvara osećaj potištenosti ili natmurenosti, kao i lenjosti i zapušenosti. Zato je rano proleće najbolje vreme tokom godine da se pročisti i detoksikuje telo.
Izloženi smo svakodnevno hiljadama toksina, od vazduha koji udišemo (saobraćaj i drugo zagađenje) do vode koju pijemo i u kojoj se kupamo (hlor i sl.) Pored toga, većina ljudi koristi uobičajena sredstva za ličnu higijenu i čišćenje stana, koje svakodnevno dodaju još stotine štetnih hemikalija u naše okruženje svakodnevno.
Kada se sve to sabere, ukupni efekat svih tih toksina se nikako ne može zanemariti. Nije prirodno da telo mora da se bori protiv toliko štetnih, toksičnih supstanci.

Upravo zato, da bismo očuvali zdravlje koliko možemo, proleće je pravo vreme da posvetimo svesnu pažnju čišćenju organizma i detoksikaciji, a i tome da se ne izlažemo toksinima toliko...
Ukoliko niste ljubitelj ili pristalica veštačkih preparata i komplikovanih metoda, navodimo ovde nekoliko sasvim jednostavnih, jeftinih i prirodnih načina da pomognemo telu da se pročisti. Evo šta nam može pomoći....
Voda. Pošto se naše telo sastoji od vode 70%, odgovarajući unos vode je suštinski za sve što činimo. Ako ne pijemo dovoljno vode, telo neće moći da izbaci dovoljno štetnih supstanci. Najvažnije je da popijemo dovoljno vode ujutru, našte srca, pošto je telo tokom noći postilo, i sada je spremno za fazu eliminacije. Mnogi sistemi prirodne medicine preporučuju da se popije pola litra vode odmah po ustajanju. Japanska tradicionalna medicina preporučuje da to bude mlaka ili topla voda, jer tada pokazuje poseban efekat rastvaranja masnoća (možda niste znali, ali očvrsli holesterol koji često ume da zapuši fine kanale u jetri i žuči topi se već na 40 stepeni).

Limun. Osim što ima vitamina C, limun je odličan i za čišćenje jetre. Pijenje limuna pokaže da se toksini pretvore u oblike rastvorljiva u vodi, kako bi se mogli izbaciti iz tela. Neki naturolozi smatraju da limunada rastvara žuč i pomaže da se izbaci višak žuči. Limun pomaže enzimima jetre, a pomaže i da se poprave nivoi kiseonika i kalcijuma u jetri, što utiče na nivoe kiseonika u krvi. Dobar način da upotrebimo limun je da ga nacedimo u prve ili druge dve čaše vode koje popijemo ujutru našte srca.

Beli luk. Ova lekovita biljka, sa brojnim povoljnim dejstvima, prirodni je antibiotik i moćan antioksidans. Beli luk takođe aktivira enzime jetre koji filtriraju toksine i poboljšava cirkulaciju. Sumpor i vodonik koje sadrži beli luk vezuju teške metale u helatna jedinjenja, kako bi se mogli izbaciti iz tela. Najbolje je beli luk jesti svež.
Ljuta papričica. Ovaj omiljeni začin pomaže varenje i poboljšava cirkulaciju - obe te stvari pomažu procesu pročišćenja. Papričica je puna fitohemikalija i nutritijenata koji su posebno dobri za srce, bubrege, pluća, pankreas, slezinu i želudac. Možete je koristiti i svežu, a možete i kao tucanu suvu papričicu. Na primer: u limunadu dodajte pola kašičice ljute papričice. Kombinacija limuna, ljute papričice i sirupa javora i palme koristi se u poznatoj nerra dijeti  za mršavljenje i detoksikaciju.
Zeleno lisnato povrće. Svo povrće koje ima tamnozelene listove puno je hlorofila, koji pomaže da se eliminišu toksini, posebno teški metali, i pomaže jetri. Birajte neprskani, ili organski, spanać, kelj, karfiol, bok čoj (kineski kupus) i jedite ga kratko kuvanog na pari, ili čak presno. Potočarka je takođe dobra, ona je blagi diuretik, koji pomaže da se pročiste bubrezi i jetra i ispira toksine. Svo tamnozeleno povrće je takođe puno vitamina i minerala koji jačaju unutrašnje organe i pomažu da se telo efikasnije pročisti.
I naravno, da biste poboljšali proces detoksikacije, smanjite unos namirnica životinjskog porekla i jedite više presne hrane - posebno svežeg voća i povrća.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...