Пређи на главни садржај

Ulje semena groždja


grozdjeseme

Ulje semena grožda nalazi zaista široku primenu u kuvanju. Zbog visoke tače dimljenja idealno je za prženje, a zbog karakterističnog ukusa može se koristiti i za salate i marinade, kao I za pravljenje majoneza. Kalorična vrednost ovog ulja slična je drugim jestivim uljima, ali kako su potrebne manje kolicine može se primeniti u dijetama. Naučna ispitivanja pokazala su da ulje od semenki grožđa uspešno reguliše nivo holesterola i snižava krvni pritisak kod velikog broja ispitanika. U istraživanju koje je Neš predstavio 1993. pokazalo se da je kod ispitanika koji su trošili 43 g dnevno tokom perioda od tri nedelje došlo do porasta HDL (“dobrog holesterola”) od 13% i pada LDL (“lošeg holesterola”) od 7%. Druga istraživanja ukazuju na sposobnost ovog ulja da sprečava razmnožavanje ćelija raka, i na potencijal da spreči štetu koju hemoterapija nanosi zdravim ćelijama. Ulje semena grožda je omiljeni sastojak u kozmetičkim proizvodima namenjenim oštećenoj koži, ili koži izloženoj stresu, jer poseduje regenerativne sposobnosti koje omogućuju bolje funkcionisanje procesa hidratacije. Pomaže koži da zadrži normalnu strukture epitelnih celija kao i nervnih ćelija tako što podržava membrane ćelija. Naročito je delotvorno za obnavljanje kože oko očiju. Pokazalo se efikasnim u nezi strija, a koristi se kao podloga i u aromaterapiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.