Пређи на главни садржај

Ulje semena groždja


grozdjeseme

Ulje semena grožda nalazi zaista široku primenu u kuvanju. Zbog visoke tače dimljenja idealno je za prženje, a zbog karakterističnog ukusa može se koristiti i za salate i marinade, kao I za pravljenje majoneza. Kalorična vrednost ovog ulja slična je drugim jestivim uljima, ali kako su potrebne manje kolicine može se primeniti u dijetama. Naučna ispitivanja pokazala su da ulje od semenki grožđa uspešno reguliše nivo holesterola i snižava krvni pritisak kod velikog broja ispitanika. U istraživanju koje je Neš predstavio 1993. pokazalo se da je kod ispitanika koji su trošili 43 g dnevno tokom perioda od tri nedelje došlo do porasta HDL (“dobrog holesterola”) od 13% i pada LDL (“lošeg holesterola”) od 7%. Druga istraživanja ukazuju na sposobnost ovog ulja da sprečava razmnožavanje ćelija raka, i na potencijal da spreči štetu koju hemoterapija nanosi zdravim ćelijama. Ulje semena grožda je omiljeni sastojak u kozmetičkim proizvodima namenjenim oštećenoj koži, ili koži izloženoj stresu, jer poseduje regenerativne sposobnosti koje omogućuju bolje funkcionisanje procesa hidratacije. Pomaže koži da zadrži normalnu strukture epitelnih celija kao i nervnih ćelija tako što podržava membrane ćelija. Naročito je delotvorno za obnavljanje kože oko očiju. Pokazalo se efikasnim u nezi strija, a koristi se kao podloga i u aromaterapiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...