Пређи на главни садржај

Kalijum za odlično zdravlje

                                              
                                   kalium


Mineral bez kojeg nisu mogući brojni metabolički procesi u organizmu, uključujući pravilno funkcionisanje mozga, srca i mišića, nalazi se u bananama, krompiru i drugom ukusnom voću i povrću Visok pritisak, moždani udar i oslabljeni refleksi samo su neke od posledica nedostatka kalijuma, ukazuju stručnjaci. Na top listi najvažnijih izvora kalijuma nalaze se banane, pomorandže, kruške, kajsije... Treći mineral po zastupljenosti u ljudskom telu, kalijum, sinonim je dobrog zdravlja. Prema tvrdnjama nutricionista, reč je o elementu koji utiče na održavanje visokog nivoa zdravstvenog blagostanja, ali i vedrog životnog stila. Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao zanemarivanje kalijuma u svakodnevoj ishrani. Naprotiv! Osim toga što deluje kao elektrolit, taj mineral neophodan je za očuvanje srca, mozga, bubrega, mišićnih tkiva i drugih važnih organa ljudskog tela. Kalijum hlorid najčešći je oblik u kojem taj element dospeva u telo, a u sprezi sa natrijumom obavlja niz ključnih zadataka u organizmu.
Samo neke od zaštitnih uloga kalijuma ogledaju se u smanjenju rizika od moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, anksioznosti, ublažavanju posledica stresa, neizbežan je deo normalnog funkcionisanja metabolizma, održavanja balansa vode, elektrolita...Brokoli i braon pirinač odlični su snabdevči organizma kalijumom
Usled nedostatka tog elementa mogu se javiti brojni zdravstveni problemi počev od bezazlenijih kao što su umor i slabost mišića, ali i opasnijih poput izostanak refleksne reakcije, ubrzan rad i lupanje srca, anemija, jake glavobolje.
Dugotrajan nedovoljni unos kalijuma dovodi do hipertenzije, bola u abdominalnom delu, oticanja žlezda, pa i dijabetesa.
Preporučena dnevna doza za odrasle osobe je do 4.600 miligrama, dok desetogodišnja deca ne bi smela da unose više od 2.000 miligrama.
Kako bismo organizam snabdeli dovoljnim količinama kalijuma, dijetolozi ukazuju da je dovoljno da jedemo južno voće, zeleniš i mahunasto povrće.
Jedan od najbogatijih izvora tog važnog minerala je banana, ali ne bi trebalo zanemariti ni bundevu, aromatičan sveže ceđen sok od pomorandži, kivi, kajsije, kruške, ukusan krompir, integralni pirinač, paradajz, brokoli, soju, ni paškanat, badem i drugo koštunjavo voće, a losos, mleko i mekana piletina su tu da omoguće raznovrsnost namirnica koje sadrže kalijum.
Među značajnim ulogama kalijuma je i regulacija prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što dalje omogućava normalan rad mišića. Posledice hipokalemije, nedostatka kalijuma u krvi, mogu biti i grčevi većih mišića.
Takođe, pravilan rast i razvoj mišićnog tkiva gotovo su nemogući bez određene količine tog važnog minerala.
Jedna od najvažnijih uloga koju kalijum u organizmu ima, ipak se tiče funkcionisanja mozga. Nedostatak tog minerala može ukazati na rizik od moždanog udara.
Dodatak ishrani u vidu praha kalijumove soli može se koristiti isključivo na preporuku stručnog lica jer važan balans između kalijuma i natrijuma (takozvana kalijum-natrijumova pumpa), to jest njihovih jedinjenja, mora ostati u predviđenim granicama.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...