Пређи на главни садржај

Suplementi nisu bombone


Od početka godine u većini beogradskih apoteka beležene su povremene nestašice vitaminskih i multivitaminskih preparata, raznih suplemenata i pomoćnih lekovitih sredstava. U strahu od gripa, kijavice, respiratornih infekcija i pada imuniteta ljudi su posezali za vitaminima i mineralima bez konsultacije s lekarom ili farmaceutom. Doze su određivali samovoljno, kao što su procenjivali i šta njihovom organizmu nedostaje.





– Valjalo bi da se ljudi odreknu ove navike jer uzimanje vitamina i minerala ponekad može da donese više štete nego koristi. Sve nutritijente koji su neophodni organizmu treba unositi kroz hranu, a ne u vidu tabletica, pilula i napitaka – poručuje dr Branka Terzić, klinički farmakolog u Kliničkom centru Srbije.

LEKAR ZNA ŠTA VAM TREBA
Poseban oprez preporučuje se sa suplementima gvožđa jer se nedostatak ovog minerala u organizmu često javlja kao posledica ozbiljnih zdravstvenih problema, od hroničnih zapaljenskih bolesti do maligniteta.
– Pukom nadoknadom gvožđa bolesnik zapravo odmaže sam sebi jer gubi dragoceno vreme za otkrivanje uzroka bolesti. Organizam dnevno gubi oko jedan miligram gvožđa usled opadanja kose i epitela kože i sluznica, dok je veći gubitak skoro uvek posledica krvarenja koje treba otkriti. Neophodno je da se prvo otkrije uzrok anemije, a tek onda da se odredi lečenje. Zato preparati koji sadrže kombinovane vitamine, minerale i male količine gvožđa nemaju apsolutno nikakvu svrhu, čak mogu i da naškode – izričita je doktorka.

VITAMINI NE LEČE RAK
Slična je situacija i sa uzimanjem preparata u kojima su kombinovani vitamini u tzv. neophodnim dnevnim dozama. Dr Terzić objašnjava da, ako je čovek zdrav, on već kroz ishranu unosi dovoljno vitamina tako da dodatno unošenje ne znači dobrobit za zdravlje. Bolesnicima i osobama sa selektivnim deficitom nekog vitamina ove doze nisu dovoljne.
– Poslednjih godina sve više se koriste navodni imunomodulatori, preparati za koje se veruje da podižu imunitet organizma. Među njima ima i preparata koji navodno popravljaju imunitet i sprečavaju širenje malignih bolesti. Međutim, do sada nije pružen nijedan validan dokaz da oni zaista pomažu – izričita je doktorka.

POSEBAN REŽIM ZA TRUDNICE
Naravno, postoje situacije kada je uzimanje ovih preparata opravdano, čak i neophodno, kao što je recimo slučaj sa vitaminima A i D koji se daju novorođenčadi i odojčadi ili deci u fazi intenzivnog razvoja, i to isključivo po preporuci pedijatra.
Uzimanje suplemenata, tačnije preparata kalcijuma sa vitaminom D neophodno je u periodu perimenopauze i menopauze. Tada opada nivo ženskih polnih hormona, slabi resorpcija i deponovanje kalcijuma u kostima koje usled toga postaju krte i lako lomljive.
– Trudnice u prva tri meseca trudnoće treba da uzimaju folnu kiselinu jer se na taj način smanjuje rizik od problema u sazrevanju i razvoju nervnog sistema kod bebe. Bebe, dok su u stomaku, uzimaju od majke gvožđe i zato veliki broj trudnica mora da nadoknađuje tako izgubljeno gvožđe. Često to nije moguće ostvariti ishranom, pa se preparati gvožđa nameću kao jedino rešenje – kaže dr Terzić dodajući da oko preparata i neophodne doze leka trudnice treba da se konsultuju sa svojim ginekologom.
 
Smanjuju bol u zglobovima
Među suplementima se u poslednje vreme pojavljuju i hondroitin i glukozamin, supstance koje ulaze u sastav zglobne hrskavice i preporučuju se za ublažavanje tegoba u zglobovima.
– Još se sa sigurnošću ne može reći da li je njihova upotreba korisna ili ne. Postoje podaci koji pokazuju da uzimanje ovih suplemenata može da smanji bolove, ali nema dokaza da oni obnavljaju hrskavicu, kaže dr Terzić.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...