Пређи на главни садржај

Enzim odgovoran za širenje tumora




Naučnici su otkrili ključnu supstancu koja je odgovorna za metastaziranje raka dojke.
To može uticati na razvijanje novih lekova koji bi zaustavili širenje ove smrtonosne bolesti u ranijim fazama i spasili na desetine hiljada života svake godine. Stručnjaci sa Instituta za istraživanje raka otkrili su da jedan enzim u telu direktno učestvuje u širenju ćelija tumora dojke. 

Više od 90 odsto smrti uzrokovanih rakom upravo su posledica širenja na druge organe poput pluća, jetre, kostiju. Istraživači sada imaju za cilj da otkriju kako da uspešno blokiraju akciju enzima čiji je naziv lizil sličan oksidazi 2 (LOXL2). 

U drugom važnom ispitivanju tim je otkrio da je visok nivo tog enzima povezan sa agresivnijim oblicima kancera. To znači da je moguće stvoriti test za merenje nivoa tog enzima kod pacijenata i unaprediti lečenje u ranim fazama galopirajućih tumora. 

Istraživači tvrde da enzim podstiče širenje raka putem dva proteina TIMP1 i MMP9 za koje je i ranije utvrđeno negativan efekat po zdravlje obolelog od ove bolesti. On je povezan i sa napredovanjem drugih tipova raka poput raka jednjaka i debelog creva. 

Nedavne studije pokazale su da jedna od osam žena može da dobije tumor dojke u toku života. Ova opaka bolest ubije oko 12.000 žena, dok se oko 47.000 novih slučajeva registruje svake godine. Danas postoje metode za tretiranje metastaza raznih oblika tumora, ali nažalost, još ne postoji mogućnost da se one u potpunosti izleče. 



Vest preuzeta sa: b92.net

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...