Пређи на главни садржај

Ishrana bez masti ne valja






Mnogi ljudi su navedeni da veruju da je ishrana lišena masti idealna za zdravlje srca. Ali, eliminisanjem prehrambenih izvora holesterola i zasićenih masti, zdravlje počinje postepeno da propada.
Dugotrajan režim ishrane sa doslednim izbacivanjem masti može da dovede do raznih loših posledica, među kojima su i poremećaji pamćenja i rasuđivanja, kao i brže starenje mozga.
Isključivanje masti iz ishrane tipično dovodi do nedostatka nutritijenata holina (jedan od sastojaka kompleksa vitamina B) i serina (neesencijalna aminokiselina); te nutritijente koristi mozak za proizvodnju neurotransmitera koji su povezani sa pamćenjem, kao i masti, koje se koriste u ćelijskim membranama. Više decenija ishrane prerađenom hranom, i uz to ograničavanje količine zdravih masnoća koje se konzumiraju, može da dovede do kognitivnog pogoršanja, a možda predstavlja i uzrok dramatičnog rasta broja slučajeva Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala da vraćanje holina i serina u ishranu, ili njihovo dodavanje u obliku suplemenata, može da poboljša pamćenje i spreči demenciju povezanu sa starošću. 

Holin je neophodan za pamćenje
Holin se nalazi u mesu, jajima, mleku, soji i kikirikiju. Mnoge osobe slede dijete sa malo masti, pa izbegavaju sve te namirnice. Ali, prema shvatanjima savremenog nutricionizma, dijete sa manje od 10% kalorija iz masti mogu doneti više štete nego koristi – smanjuju nivo “dobrog” holesterola, a na duže staze dovode i do štetnih promena na mozgu.
Osobe koje se drže specifičnih načina ishrane, na primer koje ne konzumiraju ni meso ni ribu (lakto-ovo-vegetarijanci), lako mogu da dobiju holin iz mleka i jaja, dok vegani (koji se hrane isključivo biljnim namirnicama) – mogu da dobiju holin iz soje i kikirikija, ili iz još bogatijeg izvora - pšeničnih klica (proklijala zrna pšenica).
Rezultati proučavanja objavljenog u časopisu Clinical Therapeutics pokazuju da su ispitanici koji su patili od blagih do umerenih kognitivnih poremećaja, doživeli značajno poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja kada su im davani suplementi holina tokom 6 meseci. Autori ove studije napomenuli su da je poboljšanje do koga je došlo zahvaljujuću suplementima holina bilo veće nego poboljšanja do kojih se dolazilo lekovima.


Serin se bori protiv starenja mozga i obnavlja ćelije
Serin spada u neesencijalne aminokiseline, dakle, ne mora da se nužno unosi spolja, već ga proizvodi naše telo. Ali, da bi se u telu proizvele dovoljno količine serina, moraju biti prisutne dovoljne količine vitamina B3, B6 i folne kiseline.
Dobri prehrambeni izvori serina su proizvodi od soje, mlečni proizvodi i pšenični gluten (seitan).
Komunikacija između neurona u mozgu zavisi od postojanog snabdevanja nutritijentima u koje spada i serin, kako bi se poboljšale sposobnosti učenja i stvaranje novih sećanja.
Rezultati proučavanja objavljenog u časopisu Neurology pokazali su da suplementacija (dodavanje) serina može da dovede do ”značajnih dobrobiti po kognitivne funkcije, koje tipično opadaju sa godinama, u koje spadaju i veština koncentracije, učenja, pamćenja i izražavanja”.

Procenjeno je da u razvijenim zemljama između 10% i 20% ljudi preko 65 godina pati od nekog poremećaja rasuđivanja, ili im je dijagnostikovana Alchajmerova bolest. Do 80. godine, više od polovine ljudi tog doba ima neku vrstu gubitka memorije ili pogoršanja u funkcionisanju mozga, i taj trend nastavlja da eskalira kako raste broj starijih osoba koje pripadaju takozvanoj “bejbi-bum” generaciji (prva generacija odrasla na zamenama za majčino mleko, “brzoj hrani”, lekovima i televiziji…). Neki od nutricionista smatraju da se krivica za ovaj trend može prebaciti na “fobiju od masti” koju su tokom poslednjih 50 godina podgrevali mnogi lekari i nutricionisti, preporučujući dijete sa drastično redukovanim količinama masnoća.

ZAKLJUČAK:
Gubitak kognitivnih sposobnosti sa starenjem nije normalna pojava. Veliki broj istraživanja objašnjava da su gubitak pamćenja i kognitivnih sposobnosti posledice višedecenijskog lišavanja nutritijenata koje na kraju uzima svoj danak slabljenjem mozga. Holin i serin su nutritijenti specifični za mozak, a pogrešnom ishranom možemo da ih se lišimo. Pokazano je da poboljšana ishrana i uzimanje suplemenata, ako je neophodno, mogu da spreče tipične simptome starenja mozga i da spreče demenciju.

IZVORI ZDRAVIH MASTI
Kao izvore posebno zdravih masti, mogu se preporučiti:
- koštunjavo voće – orasi, lešnici, bademi
- semenke – laneno seme, bundevino seme, kikiriki
- maslinovo ulje
- kokosovo ulje

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...