Ovas ili zob je skrivenosemenica koja pripada familiji trava. Nekad se isključivo upotrebljavao za ishranu konja pošto se od njega nije mogao praviti hleb. Kako sadrži sve važne minerale i vitamine, danas je podjednako zastupljen u ishrani domaćih životinja i ljudi.
Nutricionisti mu pridaju sve veći značaj tako da se trenutno nalazi na listi 20 najzdravijih namirnica. Dostupan je kao celo zrno, u obliku pahuljica, mekinja, brašna i pri tom uopšte nije skup. Primera radi, u prodavnicama zdrave hrane pakovanje oljuštenog ovsa od 200 grama košta 91 dinar, ista količina pahuljica je 83 dinara, 300 grama mekinja je 135 dinara, a kilogram brašna 141 dinar.
Štiti srce
Seme ovsa, koje se i koristi u ishrani, sadrži esenciju hranljivog potencijala ove biljke. Prednjači u proteinima, naravno biljnog porekla, koji sadrže najmanje zasićenih masti. Recimo, u 100 grama ovsa ima ukupno 6,9 grama masti, od kojih je 1,2 grama zasićenih, a 4,9 nezasićenih. Dakle, ne morate biti stručnjak pa da shvatite da ćete, ukoliko uvrstite ovu žitaricu u ishranu, umnogome smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Seme ovsa, koje se i koristi u ishrani, sadrži esenciju hranljivog potencijala ove biljke. Prednjači u proteinima, naravno biljnog porekla, koji sadrže najmanje zasićenih masti. Recimo, u 100 grama ovsa ima ukupno 6,9 grama masti, od kojih je 1,2 grama zasićenih, a 4,9 nezasićenih. Dakle, ne morate biti stručnjak pa da shvatite da ćete, ukoliko uvrstite ovu žitaricu u ishranu, umnogome smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Umanjuje holesterol
Rezultati istraživanja dr Džejmsa Andersona, nutricioniste s Univerziteta u Kentakiju, pokazali su da osnovu strukture ćelijskog zida ovsa čini složeni ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunološkog sistema, aktivira ih i čini ih sposobnim za borbu s virusima, bakterijama, odumrlim ćelijama, tumorima i teškim metalima koji dospevaju u organizam. Beta-glukan je ujedno i razgradivo biljno vlakno koje snižava holesterol. Šolja od 250 grama kuvanih ovsenih mekinja dnevno, šolja i po kuvane ovsene kaše ili tri pakovanja instant ovsene kaše sadrže istu količinu beta-glukana koji može da smanji nivo holesterola u krvi za oko pet odsto, a samim tim i rizik od infarkta za oko 10 odsto. Zahvaljajući tim podacima, ovsene mekinje su postale veoma popularne u svetu osamdesetih godina prošlog veka.
Rezultati istraživanja dr Džejmsa Andersona, nutricioniste s Univerziteta u Kentakiju, pokazali su da osnovu strukture ćelijskog zida ovsa čini složeni ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunološkog sistema, aktivira ih i čini ih sposobnim za borbu s virusima, bakterijama, odumrlim ćelijama, tumorima i teškim metalima koji dospevaju u organizam. Beta-glukan je ujedno i razgradivo biljno vlakno koje snižava holesterol. Šolja od 250 grama kuvanih ovsenih mekinja dnevno, šolja i po kuvane ovsene kaše ili tri pakovanja instant ovsene kaše sadrže istu količinu beta-glukana koji može da smanji nivo holesterola u krvi za oko pet odsto, a samim tim i rizik od infarkta za oko 10 odsto. Zahvaljajući tim podacima, ovsene mekinje su postale veoma popularne u svetu osamdesetih godina prošlog veka.
Dnevna porcija Nutricionisti kažu da bi bilo idealno ako biste unosili 10 grama biljnih vlakana dnevno, a u 100 grama ovsa ih ima čak 11 grama. Nutritivne vrednosti Količina 100 g Kalorije 389 Masti 7 g Holesterol 0 mg Natrijum 2 mg Ugljeni hidrati 66 g Proteini 17 g |
Snižava pritisak
Ovas je dragocen i za održavanje optimalnog krvnog pritiska. Antioksidanti koje sadrži sprečavaju oksidaciju holesterola, koja se događa kad pritisak skoči i u organizmu se poveća broj štetnih slobodnih radikala. U tom slučaju dolazi do oksidacije čestica holesterola i on se lepi za zidove krvnih sudova.
Ovas je dragocen i za održavanje optimalnog krvnog pritiska. Antioksidanti koje sadrži sprečavaju oksidaciju holesterola, koja se događa kad pritisak skoči i u organizmu se poveća broj štetnih slobodnih radikala. U tom slučaju dolazi do oksidacije čestica holesterola i on se lepi za zidove krvnih sudova.
Topi kilograme
Biljna vlakna formiraju i želatinasti sloj na zidovima želuca koji usporava varenje, što je najvažnije za smanjenje šećera u krvi, i pruža duži osećaj sitosti. Jedna do dve kašike ovsenih mekinja dnevno pomoći će u gubljenju kilograma. Isto je i sa ovsenim pahuljicama, koje inače sadrže više biljnih vlakana nego instant kaša od ovsa. Ova kaša je često dodatno obogaćena šećerom kao i svi instant proizvodi, a ukoliko je tako, taj podatak treba da piše na pakovanju.
Kulinarski saveti
• Obogatite peciva i kolače biljnim vlaknima: zamenite 125 grama običnog brašna istom količinom ovsenog brašna.
• Imate ovas u zrnu, a treba vam brašno? Usitnite ga u blenderu ili multipraktiku.
• Ukus ovsenih pahuljica pojačaćete kada ih ispečete. Rasporedite ih u pleh i sušite ih 3–5 minuta na 180 stepeni.
• Napravite sami ovsenu kašu – pomešajte pola šolje od 250 grama ovsenih mekinja, 2 kašike suvog grožđa, kašiku pšeničnih klica, kašičicu smeđeg šećera, četvrt kašičice cimeta i prstohvat soli.
• Imate ovas u zrnu, a treba vam brašno? Usitnite ga u blenderu ili multipraktiku.
• Ukus ovsenih pahuljica pojačaćete kada ih ispečete. Rasporedite ih u pleh i sušite ih 3–5 minuta na 180 stepeni.
• Napravite sami ovsenu kašu – pomešajte pola šolje od 250 grama ovsenih mekinja, 2 kašike suvog grožđa, kašiku pšeničnih klica, kašičicu smeđeg šećera, četvrt kašičice cimeta i prstohvat soli.
Probajte nešto novo
Ovseni kolač s borovnicama
Potrebno je
100 g ovsenih pahuljica samlevenih u blenderu, 150 g integralnog pšeničnog brašna, 55 g šećera, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone, malo soli, 250 ml jogurta s malim procentom masnoće, 2 kašike ulja, 125 g borovnica, kašičica rendane limunove kore
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni i podmažite pleh uljem. Sjedinite ovseno i pšenično brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugom sudu pomešajte jogurt i ulje. Usred brašna napravite udubljenje i sipajte jogurt pomešan s uljem. Dodajte borovnice i koru limuna i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte 12 kolačića i slažite ih u pleh. Pecite dok ne poprime svetlosmeđu boju (12–15 minuta).
Potrebno je
100 g ovsenih pahuljica samlevenih u blenderu, 150 g integralnog pšeničnog brašna, 55 g šećera, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice sode bikarbone, malo soli, 250 ml jogurta s malim procentom masnoće, 2 kašike ulja, 125 g borovnica, kašičica rendane limunove kore
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni i podmažite pleh uljem. Sjedinite ovseno i pšenično brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugom sudu pomešajte jogurt i ulje. Usred brašna napravite udubljenje i sipajte jogurt pomešan s uljem. Dodajte borovnice i koru limuna i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte 12 kolačića i slažite ih u pleh. Pecite dok ne poprime svetlosmeđu boju (12–15 minuta).
Коментари
Постави коментар