Пређи на главни садржај

Pogrešne informacije o štetnosti jaja


Prema najnovijim podacima, nivo holesterola u jajima nije onakav kako je objavljeno pre desetak godina. Naime, nivo holesterola je niži za 14% u odnosu na stare podatke, a istovremeno, analize su potvrdile da je nivo vitamina D u njima veći za neverovatnih 60%. 

Pogrešne informacije o štetnosti jaja

Iz toga nije teško zaključiti koliku je štetu javnom zdravlju donela nepotrebna paranoja zbog veze holesterola i konzumiranja jaja koja je na delu više od dvadeset godina. I sami lekari su ograničavali potrošnju jaja na svega 2 komada nedeljno, a mnogi su jaja potpuno isključili iz ishrane. 

Pogrešne informacije o štetnosti jajaJaja su su bila na stubu srama više od 20 godina, kao namirnica opasna po zdravlje, kao namirnica koja izaziva visok krvni pritisak itd. Ljudi su u to verovali jer su takvu tezu širili mediji, a podupirali lekari. 
 No, podaci na osnovu kojih se zaključivalo bili su pogrešni jer tadašnja analitika nije bila dovoljno precizna. Uzalud je ljudima objašnjavano da je holesterol normalna supstanca koju proizvodi jetra, ali postaje opasan po zdravlje tek kad u organizmu oksidira. 
Holesterol oksidiraju slobodni radikali nastali usled pušenja, uzimanja lekova i drugih toksičnih supstanci koje u telo dospevaju putem hrane, vode i vazduha. 
Jaja su dragocena namirnica dostupna čoveku tokom cele godine. Ona mogu biti glavni izvor dragocenih proteina. Osim toga, jaja se troše u bezbrojnim slatkim i slanim jelima, sosevima i salatama. Nezamenjiva su namirnica, kako po nutritivnoj vrednosti tako i po kulinarskoj upotrebljivosti. 
Jedno jaje sadrži 5,5 g biološki vrednih proteina što čini oko 11% ukupnih dnevnih potreba. Sadrži svega 68 kcal što je malo u odnosu na druge namirnice pa ne treba da čudi činjenica da se mogu jesti kuvana jaja i mršaviti. Naime, proteini iz jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnoj srazmeri. Posebno se odlikuju visokim sadržajem triptofana koga nema u drugim namirnicama u tolikoj količini. 
 Zatim, jaje je bogato retkim mineralima, kao što su selen i jod, ali i dragocenim zaštitnim faktorima kao što su lutein i zeaksantin. Pored toga, jaja su vredan izvor vitamina B12. Stoga, onaj stari reklamni slogan "svako jutro jedno jaje" i nije promašen, već naprotiv, zdrava preporuka koju bi trebalo poslušati.

Pogrešne informacije o štetnosti jaja

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...