Пређи на главни садржај

Soja zamenjuje meso



Soja je idealna alternativa mesu jer je izuzetno bogata proteinima. Posebno je korisna u ishrani dijabetičara, preventivno deluje kod bolesti jetre, povišenog krvnog pritiska, raka dojke



SOJA je idealna alternativa mesu jer je izuzetno bogata proteinima, a mnogo je zdravija. Posebno je korisna u ishrani dijabetičara, preventivno deluje kod bolesti jetre, povišenog krvnog pritiska, raka dojke, prostate i debelog creva, snižava holesterol. Pozitivno utiče na kosti, zahvaljujući izoflavonima smanjuje rizik od osteoporoze. Soja ublažava simptome menopauze zato sredovečne azijske žene koje često konzumiraju ovu namirnicu nemaju problema sa valunzima.
Ova jednogodišnja biljka u svakoj mahuni ima dva do pet zrna žute ili svetlobraon nijanse. Osim proteina i celuloze, sadrži i aminokiseline, ugljene hidrate, kao i minerale fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamina A, E, kompleksa B.

 Soja je izuzetno bogata proteinima

Oko 0,5 procenata svetske populacije je alergično na soju, a to su uglavnom osobe koje su alergične i na kikiriki, grašak, pšenicu i raž. Ali čak i kada niste, konzumirajte je u umerenim količinama (2-3 puta nedeljno) budući da prekomerna količina soje umanjuje sposobnost organizma da apsorbuje minerale.
Soja sos je popularan začin, u zavisnosti od vrste soje sadrži između 37 i 50 procenata proteina, čak dva puta više nego svinjska šnicla. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, elektrolitima, mineralima (fosfor, magnezijum, cink, kalijum, gvožđe) i vitaminom B. Budući da je veoma slan, jela u koja ga dodajete ne bi trebalo dodatno da solite i mnogo začinjavate. Daje osećaj sitosti, zato se preporučuje osobama koje žele da se oslobode suvišnih kilograma.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...