Kada se pomene šljiva, prve asocijacije na nju su šljivovica i "srpski brend". Obično zaboravljamo da je šljiva veoma korisna namirnica i da u sebi ima dosta lekovitih sastojaka.
Šljiva potiče iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja. Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora.
Šljiva se gaji u celom svetu, a najveći proizvođači su Rusija, Kina, SAD i Rumunija. Srbija spada u značajne proizvođače šljiva u svetu. U našim krajevima sveža šljiva može se jesti od maja do oktobra.
Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste...
Lekoviti i korisni sastojci
Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance:
* beta karotin
* biljna vlakna
* biljne masti
* biljne hormone
* vitamine B grupe
* vitamin C
* vitamin E
* vitamin K
* gvožđe
* eterična ulja
* kalijum
* kalcijum
* magnezijum
* mineralne soli
* oksalate
* organske kisline
* fenole
* ugljene hidrate
* celulozu
* šećer (prirodni)
Šljiva u ishrani
Za ishranu se koristi sveža ili sušena šljiva, a ne koštica.
Pored sveže i sušene šljive, preporučujemo i džem, marmeladu, pekmez, slatko, kompot i sok od šljive, jer se mogu koristiti tokom cele godine.
Sušene šljive su izvor korisnih sastojaka, mogu se jesti tokom cele godine, a od njih se pravi i veoma ukusan kompot.
Iako šljivovicu kao alkoholno piće ne preporučujemo za zdravu ishranu, obloge od šljivovice, komovice ili prepečenice pomažu protiv mnogih bolesti i tegoba (povišena temperatura, bolovi u zglobovima, reuma...).
Lekovito dejstvo
Šljiva veoma povoljno deluje na organizam kod sledećih bolesti i tegoba:
* akne
* anemija
* astma
* arteroskleroza
* bolesti zuba i usne šupljine
* bolesti srca i krvnih sudova
* bronhitis
* bubuljice
* gojaznost
* groznica (usled povišene temperature)
* gubitak pamćenja
* depresija
* dijabetes
* ekcem
* zatvor (opstipacija)
* kašalj
* mučnina i povraćanje
* neke vrste raka (prevencija i lečenje)
* nervoza
* pad imuniteta
* povišeni nivo holesterola
* pojava bora na koži
* prehlade i grip
* problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
* problemi sa zglobovima i kičmom
* problemi sa nervima
* problemi sa crevima i organima za varenje
* problemi sa krvnim pritiskom
* problemi sa metabolizmom
* problemi sa jetrom
* protiv starenja
* razne infekcija
* reumatska oboljenja
* sinuzitis
* stomačna mučnina
* skorbut
* stres
* uganuća i istegnuća
* upale kože i svrab (osip)
* herpes
* hronični umor
* celulit
* šlog
Sveže i sušene šljive i kompot od šljiva mogu se koristiti kao diuretik.
Osobe koje imaju problema sa bubrezima ili imaju bolove u žuči trebalo bi da jedu šljive u veoma malim količinama.
Šljiva krvne sudove čiste od masnih naslaga.
Šljiva deluje kao moćan antioksidant, protiv slobodnih radikala.
Preporuka
Iz navedenog se vidi da sveže ili suve šljive treba koristiti u ishrani, ali i da su kompot, sok ili džem od šljiva bogati korisnim i lekovitim sastojcima.
Šljiva je korisno voće i prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, ali, naravno, ne treba preterivati sa količinama.
Коментари
Постави коментар