Пређи на главни садржај

Kako izbeći zimsko gojenje







Zimi najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija. O svim ovim stvarima treba misliti na vreme. Kilogrami se vrlo lako dobiju, ali ne mogu se skinuti na brzinu u maju ili junu... Kako zaobići zamke obilnih zimskih obroka govori  Slavica Matić, dipl. dijetetičar-nutricionista.

Ukoliko prilagodimo ishranu godišnjem dobu lakše ćemo podneti visoke odnosno niske temperature. Leti biramo namirnice koje hlade organizam, suprotno tome zimi su nam potrebne namirnice koje će nas ugrejati i pomoći da na neki način steknemo otpornost prema hladnoći.
Ukoliko osluškujemo svoj organizam onda ćemo i sami primetiti da u letnjem periodu posežemo za jednom vrstom hrane a zimi za drugom.
Svako godišnje doba prate određene pojave. Zimi najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija. O svim ovim stvarima treba misliti na vreme. Kilogrami se vrlo lako dobiju, ali ne mogu se skinuti na brzinu u maju ili junu kada obično kreće priprema za more i briga o tome kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu. Isto tako imunitet treba ojačati na vreme kako bi organizam spremno dočekao nalet virusa i bakterija.

Zamke usled kojih dolazi do povećanja telesne težine:

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gde se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Savet:

Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu ceo dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći deo tanjira ispuniti svežom salatom a preostali deo ostalim namirnicama. Izbegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola.  Na primer,  preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.
Jesti polako, svesno, jer se za vreme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbegavati torte već se radije opredeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.
Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Usled izbacivanja namirnica životinjskog porekla može se javiti povećan osećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Savet:

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogata proteinima biljnog porekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svežeg voća i povrća.

Zamke zdravije ishrane

I zdravije namirnice mogu sadržati dosta kalorija!!! Ništa se ne može uzimati u neograničenim količinama. Na primer jezgrasto voće jeste veoma zdravo, ali sto grama bilo kog jezgrastog voća sadrži preko 500 kcal a može se pojesti u jednom dahu!
 
Savet:30 g dnevno ovog voća sasvim je dovoljno.
Zimska depresija
Smanjena količina sunčeve svetlosti dovodi do pojave depresije pa se uzimaju veće količine ugljenih hidrata tj. slatkiša.
Savet: Praktikovati svakodnevnu šetnju, druženje, bavljenje sportom.
Imunitet
Unositi dovolje količine vitamina C, beta karotina, cinka i omega tri masnih kiselina.
Ukoliko je ishrana raznovrsna nisu potrebni suplementi.
Iako je obično limun sinonim za vitamin C, ovaj vitamin se može uneti i putem drugih, pri tome jeftinijih namirnica.
100 g limuna 40 mg vit. C
prokelj 90 mg
raštan 100 mg
crveni kupus 55 mg
ren 120 mg
šipak 800 mg
Koristiti začine koje greju: đumbir, cimet, karanfilić, anis.
Čaj od đumbira izvrstan lek protiv prehlade, kao i čaj od anisa, koji je efikasan u slučaju kašlja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.