Пређи на главни садржај

Uzroci neprestanog umora


Ako i posle dovoljno sati sna već danima ustajete umorni, kao da uopšte niste spavali, vreme je da se zapitate šta je razlog tome


 Umor može biti i posledica nepravilnog rada štitne žlezde



Ako i posle dovoljno sati sna već danima ustajete umorni, kao da uopšte niste spavali, vreme je da se zapitate šta je razlog tome.
Možda vam alergije (na hranu, prašinu...) ometaju san. Naime, kada vas napadnu alergeni počinjete da kijate, oteženo dišete, a krajnji rezultat su nemiran, isprekidan san i umor. Utvrdite na šta ste alergični i pijte odgovarajuće lekove.
Budući da kafa ubrzava rad srca i podiže krvni pritisak, i kofein može da bude razlog lošeg sna i umora. Predveče nemojte jesti crnu čokoladu i piti kafu, jer jedna šoljica sadrži 137 mg kofeina.
Možda ste anemični? Proverite krvnu sliku i ako se ispostavi da nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, znaćete zašto često osećate da nemate dovoljno energije. U ishranu uvedite što više namirnica bogatih gvožđem.
Umor može da bude i posledica nepravilnog rada štitne žlezde. Zbog hipotireoze metabolizam, rad srca, creva i puls su usporeni, stalno vam je hladno, često vam se spava i u toku dana...
Ukoliko imate loše držanje tela, ne dozvoljavate krvi da normalno cirkuliše i tako opterećujete pluća i srce. Stoga, zabacite ramena, podignite bradu i isprsite se! Umor nastaje i zbog nepravilnog sedenja. Jačajte mišiće leđa i ramena, i uvek vodite računa u kakvom položaju sedite.
I, vežbajte! Iako ne zvuči logično, istinito je da ukoliko se više krećete, to ste manje umorni. Naučno je dokazano da se osobe koje imaju lošu kondiciju brže umaraju. Čak će vam i šetnja od 15 minuta vratiti energiju.
A možda vaš organizam tako reaguje na obavljanje nekoliko poslova istovremeno? Naime, kada radite više stvari odjednom, telo troši mnogo glukoze. Ljudi tada uglavnom unose šećer u organizam, što samo trenutno poboljšava stanje. Ali, na duže staze, to prouzrokuje umor i pospanost. Pravite kraće pauze da bi organizam imao vremena da se oporavi.
Najzad, uzrok umora može da bude i kolotečina, odnosno monoton dan. Klinički psiholog Džudit Sils ističe da postoji jaka veza između naših emocija i toga kako se fizički osećamo. Promena rutine može da bude od velike pomoći. "Vraćajte se s posla drugim putem, probajte novu hranu... Kada isprobavate nove informacije i iskustva vaš organizam se budi. To je hrana za um", kaže Silsova.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...