Пређи на главни садржај

Mutacije 13 gena uzrokuju bolesti arterija




Otkriveno 13 gena koji povećavaju rizik od pojave koronarnih oboljenja. Međunarodni tim stručnjaka koji je pronašao „krivce“ veruje da otkriće može da pomogne da se razviju nova sredstva protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Grupa od više od 150 istraživača iz nekoliko zemalja sačinila je listu od 13 gena koji dovode do opasnosti od koronarnih oboljenja.
Bolesti-srca-box-1.jpg

Otkriće bi moglo da pomogne da se pronađu nova sredstva protiv bolesti srca, glavnog uzroka smrtnosti u svetu.

Naučnici, njih 167, iz više od 100 kanadskih, evropskih i američkih organizacija, analizirali su podatke dobijene u 14 istraživanja DNK u kojima je učestvovalo više od 140.000 Evropljana.

Zaključak do kojeg su udruženim snagama došli stručnjaci jeste da kod onih ispitanika u čijim porodicama postoje slučajevi arterioskleroze (gomilanja masnoće na zidovima arterija) postoje mutacije 13 gena.

Bolesti-srca-box.jpg
Prema rezultatima studije objavljene u naučnom časopisu Nejčer dženetiks (Nature Genetics), udvostručen je broj gena za koje je utvrđeno da podstiču srčana oboljenja.

Na sama ta oboljenja, kako ističu naučnici, 50 odsto utiče genetika, ali i način života, kao što je konzumiranje duvana i alkohola i nedovoljna fizička aktivnost.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.