Пређи на главни садржај

Mutacije 13 gena uzrokuju bolesti arterija




Otkriveno 13 gena koji povećavaju rizik od pojave koronarnih oboljenja. Međunarodni tim stručnjaka koji je pronašao „krivce“ veruje da otkriće može da pomogne da se razviju nova sredstva protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Grupa od više od 150 istraživača iz nekoliko zemalja sačinila je listu od 13 gena koji dovode do opasnosti od koronarnih oboljenja.
Bolesti-srca-box-1.jpg

Otkriće bi moglo da pomogne da se pronađu nova sredstva protiv bolesti srca, glavnog uzroka smrtnosti u svetu.

Naučnici, njih 167, iz više od 100 kanadskih, evropskih i američkih organizacija, analizirali su podatke dobijene u 14 istraživanja DNK u kojima je učestvovalo više od 140.000 Evropljana.

Zaključak do kojeg su udruženim snagama došli stručnjaci jeste da kod onih ispitanika u čijim porodicama postoje slučajevi arterioskleroze (gomilanja masnoće na zidovima arterija) postoje mutacije 13 gena.

Bolesti-srca-box.jpg
Prema rezultatima studije objavljene u naučnom časopisu Nejčer dženetiks (Nature Genetics), udvostručen je broj gena za koje je utvrđeno da podstiču srčana oboljenja.

Na sama ta oboljenja, kako ističu naučnici, 50 odsto utiče genetika, ali i način života, kao što je konzumiranje duvana i alkohola i nedovoljna fizička aktivnost.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...