Пређи на главни садржај

Gljiva koja prija srcu




Jedno od najzapaženijih dejstava gljive Cordyceps sinensis i u tradicionalnoj i u modernoj medicini jeste njen uticaj na stabilizaciju pulsa i na ispravljanje srčane aritmije. Ova gljiva danas u Kini predstavlja jednu od prvih linija odbrane u lečenju ozbiljnih oboljenja te vrste.
Kineski carevi su pridavali veliki značaj Cordycepsu, smatrajući ga Božjim darom koji omogućava dugovečnost. Takav ugled Cordyceps je stekao zahvaljujući njegovom specifičnom sastavu. U njegovom sastavu se nalazi 77 mikro- i makroelemenata, više od 80 tipova fermenata, aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina itd. Bogat je beta-karotinom, vitaminima E i C, mineralima selenom i cinkom, koenzimom Q10, imunomodelirajućim polisaharidima i raznim drugim supstancama, usled čega ima jako antioksidantno dejstvo.

Istraživanja pokazuju: jača srceIako je mehanizam dejstva Cordycepsa u kontroli aritmije samo delimično poznat, smatra se da ga, bar jednim delom, pokreće prisustvo adenozina (Pelleg i ostali, 1990). Cordyceps sadrži značajnu količinu adenozina, deoksiadenozina i sličnih nukleotida. Dokazano je da ova jedinjenja imaju veliki pozitivan efekat na koronarnu i cerebralnu cirkulaciju (Toda i ostali, 1982); (Bern 1980); Premda nijedan drugi lek ili biljka nemaju podjednako dejstvo kod svih pacijenata, retki su slučajevi u kojima se aritmija nije poboljšala nakon dodavanja Cordycepsa klasičnoj terapiji. Nisu zabeleženi negativni efekti Cordycepsa kod pacijenata sa aritmijom i čini se da je zbog svoje netoksičnosti izvanredan izbor u lečenju ovih bolesti.
Cordyceps se tradicionalno koristi i za ublažavanje posledica moždanog udara. Istraživanja ukazuju i na njegovo značajno dejstvo na jačanje krvnih sudova, te pozitivnog doprinosa u sprečavanju moždanog udara i infarkta.

Odličan za starije i sportisteCordyceps danas u svetu najčešće koriste dve grupe konzumenata: sportisti i ljudi u odmaklim godinama.
Sportisti su počeli da ga koriste nakon publiciteta izazvanog uspehom kineskog ženskog atletskog tima na Kineskim državnim igrama 1993., koji je oborio 9 svetskih rekorda, i to sa zapanjujućom razlikom u odnosu na prethodne! Sportski zvaničnici su sumnjali da se radi o korišćenju droga koje dovode do poboljšanja rezultata, sve dok trener kineskih sportistkinja nije otkrio da je tajna njihovog uspeha u Cordycepsu koji su ove sportistkinje redovno konzumirale.
Naučna istraživanja su nedavno utvrdila da sa konzumiranjem Cordycepsa dolazi do povećanja nivoa ATP-a u ćelijama, što zapravo podrazumeva stvarno povećanje energije, za razliku od prividnog povećanja energije do kojeg dolazi kada se konzumiraju stimulansi centralnog nervnog sistema, poput kofeina, efedrina ili amfetamina. Uzimajući lekove poput amfetamina, pacijenti imaju privid viška energije, pošto ovi lekovi utiču na centralni nervni sistem, a ne na metabolizam u ćelijama; posledično dolazi do iscrpljivanja organizma, odnosno krajnji rezultat je generalni manjak energije. Cordyceps, međutim, realno se jača organizam s jedne strane, a s druge strane podiže i nivo ATP (adenozin-trifosfata) u ćelijama, usled čega organizam dobija više kiseonika i u stanju je da podnese više fizičkog napora. Cordyceps sportistima, dakle, daje dodatnu energiju i stvarno smanjuje zamor, bez iscrpljivanja organizma. Stariji ljudi ga uzimaju iz istih razloga – dobijaju više energije a ujedno i osnažuju svoj organizam.

Šta su pokazala istraživanjaNa zapadu se tek se u poslednjih nekoliko godina pristupilo naučnoj proveri njenih svojstava i brojnim istraživanjima je ustanovljeno da se radi o najpotentnijoj do sada izučavanoj gljivi, sa veoma širokim spektrom pozitivnih dejstava na čovekovo zdravlje.
Dokazano je njeno snažno pozitivno dejstvo:
Na suzbijanje hroničnog umora i simptoma depresije
Na jačanje svih mišića a naročito srčanog mišića, te sprečavanje aritmije
Na jačanje krvnih sudova i suzbijanje posledica njihovog oštećenja
Na suzbijanje ¨lošeg¨ a podizanje nivoa ¨dobrog¨ holesterola
Na jačanje imuniteta i suzbijanje posledica stresa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.