Пређи на главни садржај

AKNE



Nekada i nije loše da se neki bakini recepti izvade iz zaboravljenih knjiga i primene nekada...uvek mogu da se pobude te odvratne akne koje umeju da budu jako nezgodne...




Akne... kožno oboljenje nastalo usred poremećaja rada lojnih žlezda. U središtu bubuljice ili čvorića nalazi se dlaka. Akne se mogu javiti na licu, leđima ili grudima. Često dolazi do infekcija obolelih delova kože.
Unutrasnja terapija
obroke obogacivati sveze ubranim biljkama i plodovima, na primer, pravom potocarkom, persunom, rotkvom, paradajzom, sokom od kupusa: 3 puta nedeljno po 1/2 casekuvani spanac
posebno se preporucuje "dijeta od grozdja" koja se sastoji u tome, da tokom 3 nedelje 250 grama grozdja zamenjuje dorucak, a 500 grama veceru
Dnevno 3 solje izmedju obroka, od toga 1 solja na gladan stomak:caj od hajducice: 20 g suvih cvetova ili lista na 1 litar vrele vode, ostaviti 10 minuta da odstoji caj od velikog cicka: 50 g svezeg korena na 1 litar vode, kuvati 15 minuta
caj od oska: 40 g mladice u cvetu na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 20 minuta

Dnevno 2 solje, po jednu ujutru i uvece:
caj od divlje cesljuge: 50 g suvog korena na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
caj od kiseljaka: 20 g listova ili 40 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
caj od trnjine: 30 g cveta na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta 

Tokom 3 nedelje svakog jutra po jednu solju na prazan stomak:
caj od gorko-slatke pomocnice: 5 g seckane stabljike na 1 litar vode, kuvati 3 minuta, ostaviti da odstoji 5 minuta; stalno povecavati dozu, dok u trecoj nedelji ne dostignete kolicinu od 10 g na 1 litar vode 
caj od divljeg dan i noc: 50 g suvog cveta, pomešanog sa listovima na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
Spoljnja terapijaNeostecene delove koze mazati 2 puta dnevno platnenom krpicom, natopljenom u rastvor od:arnike: 30 g cveta na 1 litar vode, kuvati 4 do 5 minuta
od velikog cicka: 150 g svezeg korena na 1 litar vode, kuvati 20 minuta
Delove koze, obolele od akne, 2 puta dnevno mazati:svezim sokom od kupusa
cajem od kleke: 50 g iveraka sa mladih grana na 1 litar vode, kuvati 15 minuta 
cajem od locike: 100 g listova na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
vodica od divljeg dan i noc: 50 g suvih cvetova i listova na 1 litar vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
caj od prave belonoge: 100 g suvog korena na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
osuseni listovi bokvice ubrzavaju susenje i lecenje obolelih delova koze

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.