Пређи на главни садржај

AKNE



Nekada i nije loše da se neki bakini recepti izvade iz zaboravljenih knjiga i primene nekada...uvek mogu da se pobude te odvratne akne koje umeju da budu jako nezgodne...




Akne... kožno oboljenje nastalo usred poremećaja rada lojnih žlezda. U središtu bubuljice ili čvorića nalazi se dlaka. Akne se mogu javiti na licu, leđima ili grudima. Često dolazi do infekcija obolelih delova kože.
Unutrasnja terapija
obroke obogacivati sveze ubranim biljkama i plodovima, na primer, pravom potocarkom, persunom, rotkvom, paradajzom, sokom od kupusa: 3 puta nedeljno po 1/2 casekuvani spanac
posebno se preporucuje "dijeta od grozdja" koja se sastoji u tome, da tokom 3 nedelje 250 grama grozdja zamenjuje dorucak, a 500 grama veceru
Dnevno 3 solje izmedju obroka, od toga 1 solja na gladan stomak:caj od hajducice: 20 g suvih cvetova ili lista na 1 litar vrele vode, ostaviti 10 minuta da odstoji caj od velikog cicka: 50 g svezeg korena na 1 litar vode, kuvati 15 minuta
caj od oska: 40 g mladice u cvetu na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 20 minuta

Dnevno 2 solje, po jednu ujutru i uvece:
caj od divlje cesljuge: 50 g suvog korena na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
caj od kiseljaka: 20 g listova ili 40 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
caj od trnjine: 30 g cveta na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta 

Tokom 3 nedelje svakog jutra po jednu solju na prazan stomak:
caj od gorko-slatke pomocnice: 5 g seckane stabljike na 1 litar vode, kuvati 3 minuta, ostaviti da odstoji 5 minuta; stalno povecavati dozu, dok u trecoj nedelji ne dostignete kolicinu od 10 g na 1 litar vode 
caj od divljeg dan i noc: 50 g suvog cveta, pomešanog sa listovima na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
Spoljnja terapijaNeostecene delove koze mazati 2 puta dnevno platnenom krpicom, natopljenom u rastvor od:arnike: 30 g cveta na 1 litar vode, kuvati 4 do 5 minuta
od velikog cicka: 150 g svezeg korena na 1 litar vode, kuvati 20 minuta
Delove koze, obolele od akne, 2 puta dnevno mazati:svezim sokom od kupusa
cajem od kleke: 50 g iveraka sa mladih grana na 1 litar vode, kuvati 15 minuta 
cajem od locike: 100 g listova na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
vodica od divljeg dan i noc: 50 g suvih cvetova i listova na 1 litar vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
caj od prave belonoge: 100 g suvog korena na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
osuseni listovi bokvice ubrzavaju susenje i lecenje obolelih delova koze

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...