Пређи на главни садржај

Najčešće zdravstvene zablude!

Najčešće zdravstvene  zablude!



Neke zdrave navike, ishrane i vežbe, kao i neki ustaljeni načini razmišljanja i informacije o telesnim mastima i hranljivim materijama mogu zapravo da vam naškode. Ovo su najčešće greške koje pravi svako od nas. Opsednutost vitkošću

Ako postanemo ekstremni na nekom životnom području, bilo na poslu ili u teretani, vreme je za uzbunu. Verovatno vas brine nešto sasvim drugo, a vi ste usredsređeni na kontrolu onih stvari koje uopšte nemaju veze s vašim pravim problemom. Ako se previše žestoko okomite na masno tkivo, oštetićete nerve, unutrašnje organe, kao i hormonalnu sliku koja zavisi od estrogena, a njega proizvode baš masne ćelije. Ako procenat masnog tkiva padne ispod normale, telo se nalazi u stanju izgladnjivanja. Tada se obustavljaju sve druge funkcije, poput ovulacije i stvaranja novog koštanog tkiva. Šteta može da bude trajna. Estrogen je uključen u izgradnju koštanog tkiva, što je uglavnom gotovo do 20. godine. Ako zaustavite ovaj proces, možete celog života da imate problem s kostima.
Izbacivanje ugljenih hidrata
Ugljeni hidrati su važan deo zdrave ishrane, ma šta govorili zagovornici proteinskih dijeta. Oni su i glavno pogonsko gorivo za mišiće i mozak. Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane može da dovede od kratkotrajnog gubitka memorije, umora, manjka energije, minerala i vitamina. U telo nećete da unosite ni uvek potrebna vlakna. Trebalo bi da jedete uglavnom nerafinisane ugljene hidrate. Tražite namirnice koje su što manje obrađene. Najbolji su povrće i žitarice punog zrna, zatim voće, hleb s mekinjama i testenina od tamnog brašna. Najgori izbor bi bili kolači, keks i drugi slatkiši od rafinisanih ugljenih hidrata, a loš izbor je i beli hleb.
Nemasno ili punomasno mleko?
Većina istraživanja pokazuje da i punomasno mleko poboljšava nivo holesterola - iako ne baš onoliko koliko i nemasno mleko. Postoji i izuzetak: danski istraživači su otkrili da su muškarci koji su konzumirali hranu bogatu punomasnim mlekom imali malo povišen nivo LDL holesterola. Ipak, treba da se napomene da su oni pili šest šoljica mleka dnevno, što je baš mnogo. A čak se i tada nivo triglicerida, koji su zaslužni za srčane bolesti, smanjio za 22 odsto. Dakle, ako pijete dve ili tri šoljice mleka dnevno, bilo da se radi o obranom ili punomasnom mleku, smanjujete rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ni dan bez vežbe
Svima je potreban odmor od vežbanja, čak i profesionalnim sportistima, i to iz dva razloga. Prvo, telu su potrebni novi izazovi da bi održalo kondiciju i napredovalo. Drugo, previše treninga može da dovede do bolova u mišićima i povreda zglobova, manjka energije, nesnosnog umora, pa čak i depresije, upozoravaju američki stručnjaci, koji su proučavali uticaj preterane vežbe na telo i um. Ako nijedan dan ne propustite vežbanje, to znači da vam je fitnes postao najvažnija stvar u životu, a to je već opsesija. Trebalo bi sebi da date malo oduška. Umesto odlaska u teretanu, prošetajte. Isplanirajte dan bez vežbanja i uživajte u društvu prijatelja. Čak i nedelju dana odmora neće znatno da utiče na vašu kondiciju. Ali, svakodnevno vežbanje bez sumnje hoće.

Bez slatkiša
Smanjiti količinu slatkiša je mudro, ali ako želite da izbacite potpuno slatkiše, to bi moglo da vam se obije o glavu i to zato što idete suprotno od temeljnih telesnih potreba. Ljudima je po prirodi potrebno slatko. Ako pokušate da izbacite sve slatkiše iz ishrane, na kraju ćete imati ogromnu želju za njima. Umesto da izbacite nezdrave slatkiše, trebalo bi da ih zamenite zdravijim. Pojedite činiju jagoda s čokoladnim prelivom ili vrlo male količine nečeg što nije baš mnogo zdravo. Na taj način zadovoljavate želju za slatkim i izbegavate prejedanje. Pazite samo da u kući imate male količine slatkog.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.