Пређи на главни садржај

Recepti od presnih sastojaka



Salata od krastavaca i badema
Sastojci:
2 veća mlada krastavca, 50g badema ili oraha, ¼ kašičice morske soli, 1 kašika hladno ceđenog ulja, ½ limuna ili kašika jabukovog sirćeta
Priprema:
Oprati i oljuštiti krastavce, iseći ih na kockice veličine oko 1 cm. Popariti badem u vreloj vodi, skloniti sa vatre i ostaviti 5-10 min da se kožica odvoji. Procediti, oljuštiti badem, osušiti ga salvetom i iseckati. Dodati ga krastavcu i začiniti salatu.

Salata od povrća sa klicama od suncokreta
Sastojci:
½ gl kupusa, 2 cvekle, 2 šargarepe, 1 koren peršuna, 1 veza peršunovog lista - samo listovi, 1 celer, klice suncokreta, 2 kašike maslinovog ulja, 1 limun ili kašika jabukovog sirćeta, 1 kašičica morske soli, ¼ kašičice bosiljka, ¼ kašičice origana, ¼ kašičice bibera
Priprema:
Oprati i očistiti povrće. Kupus iseći na pola. Oštrim nožem izrezati ga na tanke rezance. Šargarepu i koren peršuna iseći na što manje kockice ili sitno izrendati. Peršunov list krupno iscepkati prstima. Pomešati povrće, klice suncokreta, bosiljak i origano, zatim salatu prvo posoliti i pobiberiti, pa dodati maslinovo ulje i limun. Ukrasiti celim peršunovim listićima.
Klice suncokreta se pripremaju od oljuštenog sirovog suncokreta. Semenke se operu i ostave u vodi da ogreznu, u plastičnoj posudi prekrivenoj pamučnom krpom, tri dana, dok klice ne izbiju oko 0,5 cm. Svakog dana obavezno oprati semenke i promeniti vodu, da se klice ne bi pokvarile.
Prijatno!

Kuglice od pšeničnih klica sa jabukama
Sastojci:
5 jabuka srednje veličine, 100g sušenih pšeničnih klica, 100g ovsenih pahuljica, 100g suvog grožđa, 100g kokosovog brašna, sok od jednog limuna ili narandže, 2 supene kašike meda ili malteksa, 50g seckanog pečenog lešnika.
Priprema:
Izrendane jabuke pomešajte sa pšeničnim klicama i pahuljicama. Dodajte 50g kokosa, sok od limuna i iseckano suvo grožđe i ostavite da odstoji pola sata. Zatim dodajte seckani lešnik i med. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Kuglice od pšeničnih klica sa urmama
Sastojci:
Jedna i po šolja pšeničnih klica, jedna i po šolja seckanih urmi, 2 kašike rogača, 1 šolja seckanog badema, 1 vanilin šećer, ½ šolje sojinog mleka u prahu, 100g kokosovog brašna i voćni sok po potrebi.
Priprema:
Sastojke dobro izmešajte, napravite male loptice pa ih uvaljajte u kokos.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...