Пређи на главни садржај

Slatkiši od algi od kojih se mršavi




Ko god je ikada pokušavao da drži dijetu zna da je najteže odreći se čokolade i slatkiša. Grupa britanskih naučnika rešila je da svima olakša muke i stvori dijetalne, a ukusne slatkiše od morskih algi.



Zamislite da možete da uživate u svojim omiljenim poslasticama bez griže savesti i da pri tom i mršavite
San o tome da čokolada, kolači i ostali slatkiši mogu biti dijetalna hrana uskoro bi mogla postati stvarnost, na oduševljenje svih koji vode bitku sa viškom kilograma.  Britanski naučnici iz Njukasla su nedavno otkrili  kako vlakna koja se nalaze u nekim morskim biljkama sprečavaju apsorpciju masnoća, a da istovremeno ne kvare okus hrane, čak ga i poboljšavaju.
Iako je istraživanje u ranoj fazi, dosadašnji rezultati su ohrabrujući. Stručnjaci su ispitali 60 vrsta biljnih vlakana i otkrili da je najdjelotvornije ono koje se dobija iz jedne morske alge koja se već koristi u prehrambenoj industriji za dobijanje veće gustine. Vvlakna ove alge smanjuju apsorpciju masnoća iz hrane za čak 75 odsto. Posebna pogodnost vlakana morskih algi je ta što se ona mogu dodavati raznim prehrambenim proizvodima od hleba i jogurta do kolača i čokolada. Na taj način oko dve trećine svih masnoća u hrani samo bi prošlo kroz organizam, ne taložeći se.
Međutim, kako ovo istraživanje još uvek nije prevedeno u praktičnu primenu, i dalje će na snazi biti  umerena ishrana i telsna aktivnost za redukciju suvišnih kilograma. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...