Пређи на главни садржај

Srećan post



Uskršnji post je jedan od najstožijih i traje sedam nedelja. Ukoliko ste se odlučili da postite, poslušajte savete Branke Mirković, nutricioniste koja daje odgovore na najvažnija pitanja. 

  
Pravilnim izborom namirnica možete da obezbedite dovoljan unos kako kalcijuma tako i svih nutritivnih elemenata. Međutim, za zdravu primenu i izbor namirnica neophodno je znati i primeniti neka pravila.

KALCIJUM
 
Da bi se hranom životinjskog porekla unelo dovoljno kalcijuma, potrebno je svakodnevno uneti na primer 200 gr. mleka - jedna šolja i 70 gr. sira ili 2 šolje mleka ili jogurta i 40gr. sira.
Namirnice biljnog porekla mogu takođe da zadovolje potrebe za kalcijumom pre svega mak koji je veoma bogat izvor kalcijuma, zatim, rogač, suve smokve, badem, lešnik, pasulj, lisnati kelj, susam.
Namirnice sa srednjim sadržajem kalcijuma su blitva, salata endivija i bob. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe najbolje je kombinovati razne vrste biljnih namirnica. Dakle, jedite integralne žitarice, pšenicu, raž u obliku hleba ili integralnih pahuljica, tako ćete obezbediti četvrtinu dnevnih potreba.
Mak i jezgrovito voće, mogu da vam obezbede do 40 odsto dnevnih potreba kalcijuma. Na primer, 25 gr. maka oko 2 pune kašike ili kombinacija suvog i jezgrovitog voća na primer 70gr. badema i isto toliko suvih smokava.

VOĆE

 Od povrća birajte pre svega kelj, kelerabu i blitvu, koje bi trebalo da svakodnevno unosite kao prilog. Ako svakodneno jedete povrće obezbedićete dodatno vitamine, minerale i dodatne količine kalcijuma.

RIBAUvrstite u jelovnik morsku ribu. Cene su različite, ali ne zaboravite da su i jeftinije morske ribe izuzetno zdrave.

SAVETI1. Ishrana treba da bude raznovrsna, i jednostavne pripreme, bez mnogo masnoće i duge termičke obrade
2. Koritite maslinovo ulje hladno ceđeno, kombinujte u ishrani sa hladno ceđenim uljem od bundeve, susama, zrna grožđa.
3. Morska riba ne mora da bude skupa, papalina i skuša su odličan izbor. 
4. Izbacite belo brašno koristite integralno, kao i integralnu testeninu. Med umesto šećera, smanjite unos soli i masnoće.

Papaline sa malo uljaOdmrznite papaline, stavite u činiju, dodajte malo malsinovog ulja i pospite sa malo integralnog ili kukuruznog brašna (ako imate višak kilograma ili vodite računa o težini nije neophodno) i stavite u pleh koji ste obložili sa papirom za pečenje. Pecite u ugrejanoj rerni. Možete da dodate beli luk, a ako vam smeta pospite sa belim lukom u prahu. Biće hrskave, nećete imati problema sa varenjem, a i ne treba da se plašite mirisa.

Primer jelovnika
Doručak: musli (dodajte badem, orah, lešnik po izboru, suve smokve, šljive, kajsije) prelijte čajem ili mlekom od soje ili pirinčanim mlekom
parče integralnog hleba sa namazom od tunjevine ili sardine (najbolje je da je sami napravite)
Užina: jabuka, pomoranža, par zrna badema i jedna smokva, suva šljiva, kajsija
Ručak: razne čorbe od povrća, sa pečurkama, krompirom povrće sa integrlnim pirinčem i pečurkama ili pasulj sa salatom ili turšijom morska riba sa krompir salatom ili blitva i krompir
Užina:
 pečena bundeva ili pečene jabuke, zaslađene sa malo meda, kompot od jabuka sa suvim voćem
Večera: tanjir integralne testenina sa makom (zasladite sa malo meda) integralna testenina ili pirinač sa pečurkama slično kao doručak

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...