Пређи на главни садржај

Banane - "ubice" gladi



Čak i posle obroka, već za 20 minuta vam krče creva? Da biste izbegli neprijatno probadanje i nekontrolisanu potrebu da opet jedete, prezalogajite sledeći put bananu. Ovo južno voće je prebogato zdravim vlaknima i  ugljenim hidratima koji pokreću metabolizam i daju osećaj sitosti. Ovih pet recepata koje vam predlažemo su dovoljni da na brzinu utolite glad. 

 
Banane su najkaloričnije voće, ali vam zato veoma brzo utole glad
SLADOLED OD BANANE
Očistite i zaledite u zamrzivaču jednu malu bananu. Posle dvadesetak minuta izmiksujte je u blenderu sa tri kašike niskoprocentnog mleka. Kada dobijete homogenu masu, pospite je kašičicom oraha.

BANANA SALSA
Ovo je izvanredan način da napravite ukusan obrok: 2 banane, 2 kašike mlevenog crnog luka, kašičica mlevenog bibera, smeđi šećer i so po ukus. Ovaj preliv premažite preko ribe, svinjetine ili druge vrste mesa koju pripremate.


PEČENE BANANE

Isecite na kriške bananu, zatim ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Poprskajte komadiće kašičicom smeđeg šećera i pecite u rerni 2, 3 minuta. Kada banane izvadite iz rerne, pospite ih cimetom. Za ekstra užitak možete dodati i nekoliko kapi ruma.

BANANA MIKS
U blender stavite bananu, šolju obranog mleka, pola šolje hladne nes kafe, 2 kašičice šećera i pola šolje kockica leda. Izmiksirajte i uživajte u ovom osvežavajućem napitku.

SALATA OD TROPSKOG VOĆA
Očistite jednu srednju bananu, dodajte kivi, šaku ananasa. Iscedite preko voća četvrtinu soka od limuna.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...