Пређи на главни садржај

Banane - "ubice" gladi



Čak i posle obroka, već za 20 minuta vam krče creva? Da biste izbegli neprijatno probadanje i nekontrolisanu potrebu da opet jedete, prezalogajite sledeći put bananu. Ovo južno voće je prebogato zdravim vlaknima i  ugljenim hidratima koji pokreću metabolizam i daju osećaj sitosti. Ovih pet recepata koje vam predlažemo su dovoljni da na brzinu utolite glad. 

 
Banane su najkaloričnije voće, ali vam zato veoma brzo utole glad
SLADOLED OD BANANE
Očistite i zaledite u zamrzivaču jednu malu bananu. Posle dvadesetak minuta izmiksujte je u blenderu sa tri kašike niskoprocentnog mleka. Kada dobijete homogenu masu, pospite je kašičicom oraha.

BANANA SALSA
Ovo je izvanredan način da napravite ukusan obrok: 2 banane, 2 kašike mlevenog crnog luka, kašičica mlevenog bibera, smeđi šećer i so po ukus. Ovaj preliv premažite preko ribe, svinjetine ili druge vrste mesa koju pripremate.


PEČENE BANANE

Isecite na kriške bananu, zatim ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Poprskajte komadiće kašičicom smeđeg šećera i pecite u rerni 2, 3 minuta. Kada banane izvadite iz rerne, pospite ih cimetom. Za ekstra užitak možete dodati i nekoliko kapi ruma.

BANANA MIKS
U blender stavite bananu, šolju obranog mleka, pola šolje hladne nes kafe, 2 kašičice šećera i pola šolje kockica leda. Izmiksirajte i uživajte u ovom osvežavajućem napitku.

SALATA OD TROPSKOG VOĆA
Očistite jednu srednju bananu, dodajte kivi, šaku ananasa. Iscedite preko voća četvrtinu soka od limuna.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.