Пређи на главни садржај

Specijalitet za zdravlje i uživanje



Orijentalni specijalitet koji postaje sve popularniji kod nas, po imenu humus, sastoji se u stvari samo od na poseban način priređenog  nauta (ili leblebije) i susamovog semena. Ovo ukusno jelo ne samo da će osvežiti vašu svakodnevnu kuhinju, već će i značajno doprineti vašem zdravlju.
Naut ili leblebija, kako je obično poznata kod nas, vodi poreklo iz Persije, odakle je preko stare Grčke i Rima došla do nas. U Evropu je stigao u 16. veku preko portugalskih i španskih istraživaća.
Naut je mahunarka, i kao i druge mahunarke, odličan izvor proteina. Sadrži u sebi veliki procenat biljnih vlakana, za koja je poznato da pomažu u snižavanju nivo holesterola, koji predstavlja rizik za pojavu  kardiovaskularnih bolesti. Naut je lako svarljiv i blagotvorno deluje na organe za varenje, pa olakšava njihov rad posebno kada su creva nadražena, kao što je to u slučaju sindroma iritabilnog creva.
Biljna vlakna koja sadrži naut, kao i činjenica da ova namirnica ima nizak glikemijski indeks, takođe mogu da pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Naut je bogat magnezijumom, koji je u ishrani savremenog čoveka veoma važan. Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi koji pate od hipertenzije imaju manjak magnezijuma u organizmu. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i regulisanje kontrakcije, odnosno opuštanja mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu. Mišićnim vlaknima je potreban magnezijum da bi mogla da se skupe.

Čuva od osteoporoze

Magnezijum takođe ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti, pa neki istraživači povezuju osteoporozu pre sa nedostatkom magnezijuma nego sa nedostatkom kalcijuma (jer u slučaju manjka magnezijuma, ni kalcijum ne može da se na odgovarajući način apsorbuje u organizmu). Magnezijum takođe učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročitu u slučaju opstipacije. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.
Naut ima još jedno korisno svojstvo, a to je da pomaže da se iz organizma izbace sulfati  (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane ). FDA (američka Uprava za hranu i lekove) je iznela podatak da je jedan od 100 ljudi preosetljiv na sulfate, što se može javiti bilo kad u životu a uzrok je nepoznat. Simtomi su slabost, mučnina, dijereja, osip, teško disanje. Naut sadrži molidben, a to je važna komponenta enzima koji pomažu da se izbace sulfati.

Delikates od nauta

Kod nas se u sve više restorana može naći humus, bliskoistični specijalitet koji se pravi od nauta, ali ga lako možete pripremiti i sami Evo kako.
Potopite u 3 puta više vode 250 g nauta (sirovih  leblebija), da odstoje preko noći. Odlijte vodu od natapanja, nalijte ponovo vodu, tako da je ima 2 puta više od nabubrelih leblebija. Dodajte 2 cm kombu algi  (nije obavezno) i kuvajte u ekspres loncu 45 minuta, ili u običnom loncu oko 1 i po sat. Dodajte 2 kašike soja sosa – tamarija (po izboru) i kuvajte još 5 minuta.
Procedite leblebije, ali sačuvajte vodu. Leblebije stavite u blender i sameljite ih sa malo vode od kuvanja, 4 kašike maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 4 kašike taana  (susamovog putera) i 3 čena belog luka. Dodajte toliko vode od kuvanja, da se dobije fina, gusta masa.

Taan, bolji od putera

Tann, koji ulazi u sastav humusa, predstavlja puter od pečenog mlevenog susama. Odličan je biljni izvor kalcijuma - koji je lakše iskoristiv nego kalcijum iz mleka. 
Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe. Sadrže sve aminokiseline, od kojih najviše metionina, snažnog antioksidansa, vrlo važnog za funkcionisanje jetre. Taan veoma blagotvorno deluje na smanjenje holesterola u krvi, a time i na mnoga srčana oboljenja. Zbog velike količine kalcijuma pozitivno utiče na otklanjanje problema sa kostima i zglobovima.
Taan je prijatnog, specifičnog ukusa. Može se uzimati samostalno ili mešati sa medom ili malteksom. Kao takav predstavlja izvanrednu dijetalnu poslasticu.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...