Пређи на главни садржај

Obrazovanje obara krvni pritisak



Grupa američkih stručnjaka otkrila je vezu između stepena obrazovanja i krvnog pritiska. Što smo više bili u školskim klupama i stekli veće zvanje, to smo manje izloženi riziku od štetnog povećanja krvnog pritiska.
Uprkos stresu koji prati polaganje ispita, dugogodišnje obrazovanje dobro je za krvni pritisak ljudi, tvrde američki istraživači.
Ucenje-tex-1.jpg
Visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, u direktnoj su vezi sa povećanim rizikom od infarkta, moždanog udara i otkazivanja rada bubrega.
Rezultati studije, objavljene u časopisu BMC Public Health, sugerišu da je takva veza jača kod žena nego kod muškaraca.
Stručnjaci pri britanskoj fondaciji koja je usmerena na prikupljanje sredstava za istraživanja u oblasti bolesti srca i krvnih sudova (The British Heart Foundation) potvrdili su da postoji veza između siromaštva i povećanog rizika od razvoja bolesti srca.
Ucenje-t.jpg
Razlike u obrazovanju kod žena uslovljavaju veća odstupanja u visini krvnog pritiska
Viši nivoi obrazovanja su dovedeni u vezu sa manjom sklonošću ka oboljenjima srca.
Istraživači ukazuju na to da krvni pritisak može da bude razlog. Stručnjaci su analizirali podatke čak 3.890 osoba prikupljenih tokom perioda od tri decenije.
Predispozicije
Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe - osobe sa niskim obrazovanjem (trajalo je 12 godina ili manje), srednje obrazovani (13 do 16 godina) i osobe sa visokim stepenom obrazovanja (17 ili više godina). Zatim je izračunata prosečna vrednost sistolnog krvnog pritiska tokom pomenutog perioda.
Žene sa niskim stepenom obrazovanja imale su prosečni krvni pritisak 3,26 milimetara živinog stuba viši nego veći nego njihove obrazovanije sunarodnice.
Kod muškaraca zabeležena razlika između onih sa slabijim i najvišim obrazovanjem iznosila je 2,26 mm živinog stuba.
Ostali faktori, kao što su pušenje, uzimanje lekova za smanjenje krvnog pritiska i konzumiranje alkohola, uzeti su u obzir, ali iako je uticaj na pritisak bio isti, odstupanja su bila manja.
Autori studije ističu da nizak nivo obrazovanja uslovljava odabir radnih mesta sa većim fizičkim opterećenjem, koje karakteriše visok nivo angažovanja i nizak nivo odlučivanja.
Takva zanimanja stvaraju predispoziciju za povišeni krvni pritisak.
Ucenje-tex-2.jpg
Profesor Erik Louks, rukovodilac istraživanja sprovedenog pod okriljem Univerziteta Braun smatra da su slabije obrazovane ženske osobe sklonije depresivnim stanjima, češće samohrani roditelji, imaju više šanse da žive u siromašnim oblastima i u skromnijim uslovima.
„Rezultati govore u prilog postojećih dokaza o vezama između socioekonomske ugroženosti i rizika od bolesti srca. Međutim, studija je pokazala samo mali pad krvnog pritiska kod žena i neznatan pad kod muškaraca", istakla je Nataša Stjuart viša medicinska sestra u oblasti kardiologije.
Prema oceni stručnjaka, neophodno je dodatno ispitati faktore rizika, uticati na na njihovo smanjenje i na nivou društva omogućiti deci najbolji mogući start kada je reč o zdravlju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.