Пређи на главни садржај

Besplatni lek za sve




Prema izveštajima Američkog ministarstva zdravlja, redovna fizička aktivnost (kao što je npr. redovna šetnja) povezana je statistički sa manjom smrtnošću, i kod mlađih i kod starijih. Jednostavnije rečeno, oni koji redovno šetaju žive u proseku duže.
Da li ste čuli za lek koji:
- Smanjuje rizik od koronarnih srčanih oboljenja i moždanog udara
- Snižava krvni pritisak
- Snižava visok nivo holesterola u krvi i poboljšava odnos masnoća u krvi
- Smanjuje količinu masnoća u telu
- Poboljšava mentalno stanje
- Povećava gustinu kostiju, pomaže u sprečavanju osteoporoze
- Smanjuje rizik od raka debelog creva
- Smanjuje rizik od dijabetesa nezavisnog od insulina
- Pomaže u održavanju optimalne telesne težine
- Pomaže u slučajevima osteoartritisa
- Poboljšava elastičnost i koordinaciju, pa smanjuje rizik od padova…
a pri tom je izuzetno prijatan i potpuno neškodljiv…?
Verovali ili ne, to je obična šetnja – tako tvrde ugledne institucije, Američko ministarstvo zdravlja i Britansko udruženje za srce.
Bilo da želite da poboljšate opšte zdravstveno stanje, ili da ostanete u formi, ili da smršate, ili možda da se oporavite posle neke bolesti, šetnja će vam značajno pomoći u tome. Ona ne košta ništa i može da se uklopi u bilo kakav dnevni raspored.

Posebno dobra za srceIpak, šetnja posebno povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. U poređenju sa fizički neaktivnim ljudima, oni koji su fizički aktivni dvostruko su manje izloženi riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Nekretanje je isto tako veliki faktor rizika za obolevanje od srčanih oboljenja kao i pušenje, visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola u krvi.
Ako vas mrzi da šetate sami, možete da se dogovorite sa prijateljima, ili članovima porodice, ili da u šetnju povedete kućnog ljubimca. 
Naravno, suvišno je i reći da je šetnja nekim lepim predelom pravo uživanje i osveženje i za telo i za dušu…
Ne zaboravite...
Za održavanje dobrog opšteg zdravstvenog stanja, stručnjaci Američkog i Britanskog ministarstva zdravlja preporučuju pola sata energične šetnje ako je moguće svakodnevno. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...