Пређи на главни садржај

Reciklirana ambalaža opasna po zdravlje




Mastila u recikliranoj kartonskoj ambalaži koja se koristi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, mogla bi da budu štetna po zdravlje potrošača, pokazalo je švajcarsko istraživanje objavljeno u specijalizovanom časopisu PTS (Packaging and Tecnology Science).
Ni reciklirana ambalaža nije dobra
 

Istraživači posebno ukazuju na opasnost po zdravlje ljudi od pakovanja za žitarice, kao i za paste i pirinač.

Radi se o tome da bi mineralna ulja koja se koriste u izradi mastila mogla da pređu sa pakovanja na namirnicu.

Grupa švajcarskih naučnika iz ciriške Laboratorije za bezbednost hrane - FSL (Food Safety Laboratory) došla je do tih rezultata obavivši ispitivanje 119 ambalaža u Nemačkoj, a samo 30 među tim ambalažama je bilo bez štetnih ulja.

Testiranja tih ulja na miševima izazvala su kod njih upale unutrašnjih organa, kao i razne vrste raka.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da jedan obrok dnevno sačinjen od prehrambenih proizvoda koja su bila u kontaktu sa takvim supstancama, nije štetan po ljudsko zdravlje.

Neki proizvođači žitarica su se već odlučili za nove kartone, a ne reciklirane, koji su namenjeni ambalaži za njihove poizvode, dok drugi ispituju mogućnost korišćenja pojačanja za recikliranu kartonsku ambalažu da bi se izbegla potencijalna infiltracija štetnih materija. 



Izvor: Vesti-online

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...