Пређи на главни садржај

Reciklirana ambalaža opasna po zdravlje




Mastila u recikliranoj kartonskoj ambalaži koja se koristi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, mogla bi da budu štetna po zdravlje potrošača, pokazalo je švajcarsko istraživanje objavljeno u specijalizovanom časopisu PTS (Packaging and Tecnology Science).
Ni reciklirana ambalaža nije dobra
 

Istraživači posebno ukazuju na opasnost po zdravlje ljudi od pakovanja za žitarice, kao i za paste i pirinač.

Radi se o tome da bi mineralna ulja koja se koriste u izradi mastila mogla da pređu sa pakovanja na namirnicu.

Grupa švajcarskih naučnika iz ciriške Laboratorije za bezbednost hrane - FSL (Food Safety Laboratory) došla je do tih rezultata obavivši ispitivanje 119 ambalaža u Nemačkoj, a samo 30 među tim ambalažama je bilo bez štetnih ulja.

Testiranja tih ulja na miševima izazvala su kod njih upale unutrašnjih organa, kao i razne vrste raka.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da jedan obrok dnevno sačinjen od prehrambenih proizvoda koja su bila u kontaktu sa takvim supstancama, nije štetan po ljudsko zdravlje.

Neki proizvođači žitarica su se već odlučili za nove kartone, a ne reciklirane, koji su namenjeni ambalaži za njihove poizvode, dok drugi ispituju mogućnost korišćenja pojačanja za recikliranu kartonsku ambalažu da bi se izbegla potencijalna infiltracija štetnih materija. 



Izvor: Vesti-online

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.