Пређи на главни садржај

Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!


Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!



Većina pravila o ishrani na koje nailazimo ili koje stalno slušamo u svakodnevnom životu su čiste besmislice.

Poznati svetski nutricionista Monika Rajnagel tvrdi da se često u životu vodimo izmišljenim činjenicama koje nam diktiraju ponašanje. Ona je izdvojila pet pravila koja jednom zauvek možete da zaboravite.

1. Jedite svaka dva, tri sata kako biste sprečili usporavanje metabolizma
Telo nećete izgladneti ako ne jedete duže od nekoliko sati. zapravo, potrebna su tri dana posta ili ozbiljne kalorijske restrikcije da bi telo počelo metabolički da se prilagođava. Zbog toga nema potrebe jesti svakih nekoliko sati da biste održali nivo šećera u krvi. Naprotiv, veći razmaci između obroka bolji su za regulaciju šećera u krvi i zdravlje uopšte.

2. Ne jedite kasno jer to goji
Kalorije koje unesete nakon 21 sat neće pruzrokovati da se ugojite u odnosu na kalorije koje ste uneli ranije. Najvažnije je koliko ste kalorija uneli tokom dana, a ne u koje vreme ste ih pojeli.

3. Kofein loše utiče na organizam
O kofeinu se često loše piše, ali većina tih pritužbi apsolutno nije tačna. Kofein ne šteti srcu niti slabi kosti. U stvari, kofein nudi niz zdravstvenih koristi: stimuliše mozak i središnji nervni sistem, a, po svemu sudeći, štiti i od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

4. Piletina je uvek zdraviji izbor mesa
Delovi govedine i svinjetine mogu da budu jednako nemasni kao i pileća prsa. Osim toga, neki delovi piletine i ćuretine mogu da imaju jednake količine masti kao i svinjski odrezak. Takođe, važan je i način pripreme. Da ne pričamo da govedina često sadrži gotovo dvostruko više gvožđa, cinka i vitamina B12 od ćuretine.

5. Izbegavajte kukuruzni sirup bogat fruktozom
Na biohemijskom nivou ovaj sirup ne goji niti šteti više od običnog šećera. Problem sa šećerom nije u tome koji šećer koristimo, nego količina koju unesemo. Cilj, dakle, nije da se zameni običan šećer nekom, navodno, zdravijom verzijom, nego da se smanji njegovo konzumiranje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.