Пређи на главни садржај

Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!


Kafa je zdrava, a piletina baš i nije!!!



Većina pravila o ishrani na koje nailazimo ili koje stalno slušamo u svakodnevnom životu su čiste besmislice.

Poznati svetski nutricionista Monika Rajnagel tvrdi da se često u životu vodimo izmišljenim činjenicama koje nam diktiraju ponašanje. Ona je izdvojila pet pravila koja jednom zauvek možete da zaboravite.

1. Jedite svaka dva, tri sata kako biste sprečili usporavanje metabolizma
Telo nećete izgladneti ako ne jedete duže od nekoliko sati. zapravo, potrebna su tri dana posta ili ozbiljne kalorijske restrikcije da bi telo počelo metabolički da se prilagođava. Zbog toga nema potrebe jesti svakih nekoliko sati da biste održali nivo šećera u krvi. Naprotiv, veći razmaci između obroka bolji su za regulaciju šećera u krvi i zdravlje uopšte.

2. Ne jedite kasno jer to goji
Kalorije koje unesete nakon 21 sat neće pruzrokovati da se ugojite u odnosu na kalorije koje ste uneli ranije. Najvažnije je koliko ste kalorija uneli tokom dana, a ne u koje vreme ste ih pojeli.

3. Kofein loše utiče na organizam
O kofeinu se često loše piše, ali većina tih pritužbi apsolutno nije tačna. Kofein ne šteti srcu niti slabi kosti. U stvari, kofein nudi niz zdravstvenih koristi: stimuliše mozak i središnji nervni sistem, a, po svemu sudeći, štiti i od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

4. Piletina je uvek zdraviji izbor mesa
Delovi govedine i svinjetine mogu da budu jednako nemasni kao i pileća prsa. Osim toga, neki delovi piletine i ćuretine mogu da imaju jednake količine masti kao i svinjski odrezak. Takođe, važan je i način pripreme. Da ne pričamo da govedina često sadrži gotovo dvostruko više gvožđa, cinka i vitamina B12 od ćuretine.

5. Izbegavajte kukuruzni sirup bogat fruktozom
Na biohemijskom nivou ovaj sirup ne goji niti šteti više od običnog šećera. Problem sa šećerom nije u tome koji šećer koristimo, nego količina koju unesemo. Cilj, dakle, nije da se zameni običan šećer nekom, navodno, zdravijom verzijom, nego da se smanji njegovo konzumiranje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...