Пређи на главни садржај

Gimnastika za ublažavanje menstrualnih bolova



Pritisak u donjem delu stomaka, bolovi u leđima, grčevi - to su tegobe koje iz meseca u mesec muče otprilike svaku drugu ženu. U akutnim slučajevima pomaže neko od sredstava protiv bolova koja ublažavaju grčeve, ali olakšanje vam mogu doneti i određene vežbe, koje regulišu prokrvljenost karlice i opuštaju mišiće.




Fizička aktivnost, takođe, eliminiše tenziju u mišićima, pa pokušajte da ublažite bol izvođenjem vežbi umerenog intenziteta
1. VEŽBA

Oslonite se na šake i kolena. Glavu spustite, a leđa izvijte poput mačke. Pri tom, mirno udišite i izdišite i zadržite ovaj položaj oko dva minuta.

2. VEŽBA

Lezite na leđa i podignite noge. Pod krsta podmetnite jastuče. Ruke i ramena leže opušteno na podu. Podignute noge ispružite dijagonalno u vazduhu. Dišite mirno i ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

3. VEŽBA

Lezite na pod na leđa. Noge, savijene u kolenima, privucite na grudi i obgrlit ih rukama. Nekoliko puta se lagano zaljuljajte nalevo i nadesno, čime se blago masira područje oko kičme. 
 
Probajte neke od najboljih joga vežbi za opuštanje, koje pokazuje instruktorka na video snimku.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...