Пређи на главни садржај

Prolećni čajevi




Zimsku inerciju će „razmrdati“ čajevi od hibiskusa, kamilice, šipka, matičnjaka, hrizanteme, sladića, jabuke, zaslađeni medom. Za prolećno čišćenje organizma i „jačanje“ krvne slike preporučuju se čajevi od koprive, žalfije i maslačka.
Vrkuta ili gospin plašt (Alchemilla vulgaris) se posebno preporučuje ženama protiv malokrvnosti.
Za prolećno čišćenje organizma i „jačanje“ krvne slike preporučuju se čajevi od koprive, žalfije i maslačka.
Protiv glavobolje probajte čaj od ruzmarina.
Zeleni čaj i čaj od jasmina uklanjaju masnoće. Pijte ih iz mali šolja tokom ili nakon „teškog“ obroka.
I još:
* Ishrana u proleće trebalo bi da stimuliše i podrži povećanu biološku aktivnost organizma, što znači da bi trebalo da bude lagana i lako svarljiva. Ako na proleće nastavite sa masnom, prženom, teškom hranom, vrlo brzo ćete osetiti prolećni umor.
* Tradicionalna kineska medicina savetuje izbegavanje slane i kisele hrane i konzumiranje blago gorkih namirnica poput spelta, raži, zelene salate itd.
* Ključna reč na proleće je „gvožđe“. Zato treba jesti rano prolećno bilje bogato ovim mineralom – koprivu, maslačak, vlašac, peršun.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...