Пређи на главни садржај

Čestoslavica za jaka pluća



Čestoslavica je trajna zeljasta biljka, jajastih, pepeljastozelenih listova i ružičastih cvetića, koja dostiže visinu od 10 do 35 cm. Osim što je na oko veoma lepa, ova biljka poseduje lekovite moći o kojima su pisali i Rimljani. Naime, kada su osvojili sever Evrope i tamo otkrili čestoslavicu, prozvali su je "lekom sveta". Njene lekovite moći su se tako brzo proslavile da su ušle i u poslovicu. Kad bi Rimljanin hteo da oda priznanje nekom čoveku, rekao bi "on ima toliko dobrih osobina kao cenjena trava čestoslavica".





Čestoslavica je u narodu poznata i kao šumska maljava verenica i veronika. Najbolje uspeva na suvim mestima, svetlim šumama, proplancima…
ŠTA LEČI
Čestoslavica cveta od maja od jula. Za spravljanje lekovitih čajeva i tinktura koriste se svi delovi biljke, osim korena, pa je ne treba čupati, već seći, kako bi mogla da se obnavlja. Suši se u hladu, na promaji.
Ova lekovita biljka sadrži tanin, alkaloide, gorke materije, manitol, vosak, organske kiseline, etarska ulja i šećere… Zahvaljujući ovim lekovitim materijama, čestoslavica leči mnoge zdravstvene tegobe, a najblagotvornije deluje na disajne organe. Između ostalog, ona jača pluća i ublažava kašalj. Osim toga, čestoslavica blagotvorno utiče na bešiku, čisti bubrege, jetru, jača krv i ceo organizam.
Takođe, čestoslavica pomaže kod bolova u želucu, delotvorna je kod lečenja ekcema i drugih kožnih bolesti, naročito onih koje prati dosadni svrab. Snižava holesterol i odličan je lek protiv nervoze.
 
PROVERENI RECEPTI

Protiv glavobolje
Deset kašika sitno naseckane čestoslavice stavite u flašu, prelijte s pola litre rakije i ostavite da stoji tri nedelje. Ovom tinkturom možete da masirate bolna mesta, a kad imate glavobolju, namažite slepoočnice.

Za snažna pluća
Dve čajne kašičice čestoslavice prelijte sa 2,5 dl vrele vode i procedite posle deset minuta. Pijte tri šolje dnevno.

Za čišćenje jetre
Pomešajte 2 kašičice čestoslavice, 2 kašičice maslačkovog korena i kašičicu lazarkinje, prelijte sa 2,5 dl hladne vode i kuvajte dok ne počne da ključa. Sklonite sa šporeta, procedite i pijte tri šoljice dnevno tokom tri nedelje.

Protiv bolova u želucu
Pomešajte iste količine čestoslavice, nane, kičice, preslice i nevena. Dve kašičice mešavine prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite i pijte tri šoljice dnevno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...