Пређи на главни садржај

Čestoslavica za jaka pluća



Čestoslavica je trajna zeljasta biljka, jajastih, pepeljastozelenih listova i ružičastih cvetića, koja dostiže visinu od 10 do 35 cm. Osim što je na oko veoma lepa, ova biljka poseduje lekovite moći o kojima su pisali i Rimljani. Naime, kada su osvojili sever Evrope i tamo otkrili čestoslavicu, prozvali su je "lekom sveta". Njene lekovite moći su se tako brzo proslavile da su ušle i u poslovicu. Kad bi Rimljanin hteo da oda priznanje nekom čoveku, rekao bi "on ima toliko dobrih osobina kao cenjena trava čestoslavica".





Čestoslavica je u narodu poznata i kao šumska maljava verenica i veronika. Najbolje uspeva na suvim mestima, svetlim šumama, proplancima…
ŠTA LEČI
Čestoslavica cveta od maja od jula. Za spravljanje lekovitih čajeva i tinktura koriste se svi delovi biljke, osim korena, pa je ne treba čupati, već seći, kako bi mogla da se obnavlja. Suši se u hladu, na promaji.
Ova lekovita biljka sadrži tanin, alkaloide, gorke materije, manitol, vosak, organske kiseline, etarska ulja i šećere… Zahvaljujući ovim lekovitim materijama, čestoslavica leči mnoge zdravstvene tegobe, a najblagotvornije deluje na disajne organe. Između ostalog, ona jača pluća i ublažava kašalj. Osim toga, čestoslavica blagotvorno utiče na bešiku, čisti bubrege, jetru, jača krv i ceo organizam.
Takođe, čestoslavica pomaže kod bolova u želucu, delotvorna je kod lečenja ekcema i drugih kožnih bolesti, naročito onih koje prati dosadni svrab. Snižava holesterol i odličan je lek protiv nervoze.
 
PROVERENI RECEPTI

Protiv glavobolje
Deset kašika sitno naseckane čestoslavice stavite u flašu, prelijte s pola litre rakije i ostavite da stoji tri nedelje. Ovom tinkturom možete da masirate bolna mesta, a kad imate glavobolju, namažite slepoočnice.

Za snažna pluća
Dve čajne kašičice čestoslavice prelijte sa 2,5 dl vrele vode i procedite posle deset minuta. Pijte tri šolje dnevno.

Za čišćenje jetre
Pomešajte 2 kašičice čestoslavice, 2 kašičice maslačkovog korena i kašičicu lazarkinje, prelijte sa 2,5 dl hladne vode i kuvajte dok ne počne da ključa. Sklonite sa šporeta, procedite i pijte tri šoljice dnevno tokom tri nedelje.

Protiv bolova u želucu
Pomešajte iste količine čestoslavice, nane, kičice, preslice i nevena. Dve kašičice mešavine prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite i pijte tri šoljice dnevno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.