Пређи на главни садржај

Očistite organizam posle masne klope



Praznična trpeza je bila previše, vaše telo je u šoku i treba mu pomoć!


Očistite organizam posle masne klope Svake godine pokušavate da odolite iskušenjima s praznične trpeze, ali uzalud. Preterali ste, naravno, i za Uskrs.

Pa ko ne bi pored bogate praznične trpeze i gomile kuvanih jaja! Ne vredi sad plakati nad smazanim kalorijama, a nema ni potrebe. Postoji način da dobro očistite organizam od svih gastronomskih uživanja. Ipak, treba znati da velike porcije hrane i zapostavljanje fizičke aktivnosti dovode organizam u stanje šoka, koji prate gorušica, nadimanje, skok krvnog pritiska, migrene... Uzvratite udarac! Posle prepijanja i prejedanja, dozvolite telu da se odmori i oslobodi nakupljenih toksina.

Voće i doručak

Sa „čišćenjem“ počnite samo ako ste sigurni da vas ne čekaju novi odlasci u posete prijateljima i rodbini - u suprotnom, opet ćete biti u situaciji da gricnete nešto masno, teško, slatko... Dan počnite voćem, najbolje jabukom. Ako pijete kafu, obavezno pre toga pojedite šaku sirovih badema, oraha ili lešnika. Voće bi trebalo jesti samo na prazan stomak, i to isključivo presno. Doručak je najbitniji obrok i zato pojedite ono što će vas dugo držati sitima. Vodite računa da ne kombinujete ugljene hidrate i proteine.

Ručak i večera

Trudite se da između obroka pravite što veće pauze, tokom kojih ćete piti dosta vode, ne sokova i kafe. Nezaslađeni zeleni čaj popijte posle doručka i ručka, kako bi ubrzali varenje i izbacivanje toksina iz organizma. Ručak bi trebalo da bude „lakši“ od doručka i bez žitarica. Zaboravite na hleb i supe barem narednih sedam dana. Meso pečeno na tiganju ili roštilju, uz svežu salatu ili bareno povrće, najbolja je kombinacija. Večeru bi trebalo izbaciti, pa se zbog toga trudite da ručate što kasnije. Ako ipak ne možete da savladate glad, pojedite bilo koje bareno povrće, ali ne preterujte sa količinama i nemojte dodavati ulje, čak ni maslinovo.

Voda

Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dva litra vode. Ako želite da očistite organizam, te količine bi trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju redovno da piju vodu treba odmah da započnu jutro s bocom od dva litra vode. Na taj način ćete moći da pratite da li pijete dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, pa zato pripazite da je dovoljno pijete.

Limun

Ovaj agrum će vašem organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti oceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte da dodajete šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.

Zeleni čaj

Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Kupus

Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

Lisnato povrće

Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil, koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sveže, jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Beli luk

Malo koja namirnica može da se pohvali s više od 200 sastojaka, koji imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokoli

Ovo je povrće bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokolija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu da se kupe u prodavnicama zdrave hrane.

Spas iz vrele šolje aromatičnog čaja

Nezaslađeni biljni čajevi najbolji su za čišćenje, jer mogu da isperu otrove iz našeg organizma. Bitno je samo da ih pijete nezaslađene i sveže skuvane.
Kamilica - deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića.
Šipak - odličan antioksidans, osvežava i povoljno deluje na disajne organe.
Zeleni čaj - regeneriše crevnu floru, deluje protivupalno.
Crni čaj - blago stimulativan, pa zato je odličan napitak za proleće kada je neophodno da probudite vaš uspavan organizam.
Hibiskus - bogat flavonoidima, koji su bitni za obnavljanje ćelija. Ima intenzivnu aromu i podstiče budnost. Odličan je za opuštanje pošto ne sadrži kofein ili tein. Čaj od hibiskusa čisti organizam i osvežava i dah.
Kopriva - podstiče izbacivanje štetnih materija. Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalno dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.