Пређи на главни садржај

6 preparata protiv hemoroida



Svaki čovek je makar jednom u životu imao problem sa hemoroidima. Ova neprijatna bolest uglavnom pogađa žene između 45. i 65. godine, a glavni krivci za to su nepravilan način ishrane i stres. Naravno, kada se pojave prvi simptomi, poseta lekaru je obavezna, ali postoje i lekovi iz prirode koji mogu da vam olakšaju tegobe. Za vas smo izabrali šest proverenih recepata, koji će vam uz adekvatnu terapiju sigurno olakšati tegobe.


                                                                         



OBLOGA OD SRČENJAKA
Pomešajte četiri kašike praha srčenjaka sa dve kašike vode ili sitnog sira. Dobro promešajte, stavite smesu na gazu, pa postavite na obolelo mesto. Oblogu držite oko 30 minuta.

KUPKA OD HRASTAU litar vode stavite oko tri kašike sušene kore hrasta, pa kuvajte oko petnaest minuta. Procedite, odvarak sipajte u posudu i perite se deset minuta. Postupak ponavljajte dva puta dnevno, ujutru i uveče.

OBLOG OD ORAHAPreko dve kašičice sušenog i iseckanog orahovog lišća prelijte šolju hladne vode. Kratko prokuvajte, pa procedite nakon tri do pet minuta. Pamučnu krpu ili komad vate uronite u odvarak. Postavite na ekcem ili komadom vate istrljajte kožu.

KUPKA OD HAJDUČKE TARVE
Za zapiranje ili pranje nogu naspite pola litra kipuće vode preko šake hajdučke trave i ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite odvarak, sipajte ga u vrelu vodu koju koristite, pa se ispirajte tri puta nedeljno.

Najvažnije je da promenite način života i ishrane. U jelovnik uvedite integralne žitarice, mekinje, voće i povrće

ZAPIRAK OD DIVLJEG KESTENA
Preko dve pune kašike biljnog praha i izdrobljenog lišća divljeg kestena prelijte pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji deset minuta, potom procedite. Pomešajte sa toplom vodom i zapirajte se deset minuta.

MAST OD MASLAČKA
Zagrejte 500 g svinjske masti, dodajte 40 svežih cvetova maslačka i ostavite na šporetu da baci samo jedan ključ. Sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu blago zagrejte, procedite, dobijenu mast sipajte u teglu i nekoliko puta na dan blago utrljajte na obolelo mesto.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...