Пређи на главни садржај

Zaboravite na lekare uz jednu jabuku dnevno




Prošle nedelje je objavljeno da četiri jabuke dnevno značajno smanjuju holesterol. To nije jedina prednost ove voćke. Doktorka Peni Stenvej se potrudila da otkrije koje sve "falinke" u organizmu možemo da rešimo sami i to je napisala u knjizi "Čudo jabukovogo sirćeta".


Jedna jabuka dnevno je višestruko korisna
GRČEVI

Okidač za grčeve je obično nedostatak kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina B, C. Sve to nalazi se u jabukama. Pomaže i jabukovo sirće. Njegova kiselost podstiče želudačnu kiselinu, pa se apsorbovanje kalcijuma i magnezijuma poboljšava. 
ŠTA URADITI: Razmutite dve kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode, tri puta dnevno. Ili pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u šolji tople vode, natopite flanelsku krpu tim rastvorom i stavite na zgrčeno mesto. Prekrijte  peškirom.


ASTMA

Simptomi astme su prouzrokovani upalom i preteranom osetljivošću disajnih puteva. Mogući "okidači" su hladan vazduh, vežbanje, neke namirnice, infekcije, vremenske prilike i alergije. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su jeli bar dve jabuke nedeljno, smanjili rizik od astmatičnog napada za trećinu. U drugoj studiji, deca majki koje su tokom trudnoće jele jabuke su mnogo ređe obolevala od astme tokom prih pet godina života.
ŠTA URADITINajviše antioksidansa nalazi se u kori jabuke, pa je jedite neoljuštenu jednom dnevno.

UBODI

Obloga od jabukovog sirćeta ublažava bol na mestu uboda. Kiselina pretvara neke toksine iz otrova insekta u manje toksične. Obloge od jabukovog sirćeta dobre su i za opektoine meduze.
ŠTA URADITI: Uz pomoć pamučne gaze ili krpe na opekotinu ili ubod stavite jabukovo sirće.

VISOK KRVNI PRITISAK

Faktori rizika uključuju gojaznost, previše bubrežnog hormona renina, godine i gene, a često ne postoji očigledan razlog za povišen pritisak. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da jabukovo sirće snižava krvni pritisak. Naučnici su objasnili da kiselina iz sirćeta smanjuje lučenje hormona angiontezina II koji skuplja krvne sudove. 
ŠTA URADITI: Dodajte malo jabukovog sirćeta u hranu.

PROBLEMI SA DESNIMA

Jabuka u sebi sadrži tanine koji pomažu da se spreči paradentoza. Žvakanje jabuke takođe prija, jer konstantni pokreti vilice poboljšavaju cirkulaciju krvi u desnima.
ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

DIJAREJA

Jabuke sadrže više pektina (vlakna iz voća) nego bilo koje drugo voće. Pektin formira zaštitni sloj u stomaku koji ga čuva od nadražaja. Takođe, u ovom voću ima i probiotičkih komponenti, koje povećavaju broj "dobrih" bakterija.
ŠTA URADITI: Ako imate dijareju, pokušajte da na svakih par sati pojedete po jabuku. Ako je prvo skuvate, to će prijati vašim crevima.

ŠTUCANJE

Jabukovo sirće je starinski lek protiv štucavice, posebno ako je ona prouzrokovana preteranim unosom hrane. Sirće će u stomaku uspostaviti balans i olakšati iritatne grčeve dijafragme.
ŠTA URADITI: Razblažite kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode i polako popijte, gutljaj po gutljaj.

OSTEOPOROZA

Ovo stanje tokom kojeg se gustina kostiju smanjuje, uzrokuje njihovu krtost, a povezano je sa starenjem, menopauzom, previše ili premalo vežbanja i nedostatkom kalcijuma. Istraživanja su pokazala da i upale u organizmu mogu da budu potencijalni uzrok, a flavonoidi kojih ima u jabukama mogu da poboljšaju stanje.
ŠTA URADITI: Jedite jabuke i dok ste mladi.

SLAB IMUNITET

Jedna jabuka srednje veličine sadrži osam odsto vaše neophodne dnevne doze vitamina C, koji je dragocen za održavanje jakog imuniteta. Kada se pektin iz jabuke svari, fermentira ga “dobra” bakterija, što podstiče stvaranje antitela i belih krvnih zrnaca, koja telu pomažu da se izbori sa bolestima.

ŠTA URADITI: Jedite jednu jabuku dnevno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...