Пређи на главни садржај



Uvođenje hleba u dečiju ishranu je od velikog značaja za pravilan rad sistema za varenje, ali i zbog žvakanja što će pripomoći u učvršćivanju desni i navići sluznicu usne šupljine na kruću hranu.


- Hleb je zbog obilja žitarica koje sadrže celulozu veoma zdrav i neophodan u dečijoj ishrani, objašnjava nutricinistkinja Branka Mirković.
- Celuloza olakšava rad creva jer sprečava začepljenje i održava crevnu floru. Ovo svojstvo celuloze posebno je važno za decu u prvim godinama života jer sistem za varenje upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahteva - dodaje ona.

Koliko hleba dnevno?


U uzrastu do godinu i po dana detetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g belog hleba, iako je bolje ako mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog.
Od druge godine života detetu možete da dajete hleb od krupno mlevenog brašna, na primer kukuruzni hleb ili hleb sa mekinjama. Kriška hleba s maslacem biće odličan doručak, a osušene kockice crnog hleba upotrebite u supi umesto rezanaca.
U trećoj godini dete već može da pojede do 100 g crnog ili belog hleba dnevno. To se odnosi i na domaći hleb i pecivo.

Ne preterujte s pecivima i hlebom


Dozirajte peciva i hleb između obroka jer dete lako može da se ugoji. Ako je gladno, bolje je da mu date jabuku ili neko drugo voće koje nije toliko slatko. Voće će privremeno stvoriti osećaj sitosti, a nema puno kalorija.

Mirisni hleb i peciva

U pekarama danas možete naći razne vrste hleba, od onog koji je pripremljen na tradicionalan način do onog koji je obogaćen semenkama. Te vrste hleba su vrlo ukusne i bogatije su hranljivim materijama nego običan beli hleb.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...