Пређи на главни садржај

Neprijatelji „hiperaktivne“ bešike



Kisela i ljuta hrana, kofein, gazirana i alkoholna pića nisu idealan izbor za one koji imaju problem sa učestalim mokrenjem zbog previše aktivne bešike. Smanjen unos tečnosti, takođe, nije dobro rešenje, ukazuju stručnjaci.


Neprijatelji „hiperaktivne“ bešike




Maksimalno uzdržavanje od tečnosti prvo je što osobama sa osetljivom i previše aktivnom bešikom padne na pamet. Logika je jasna: manje tečnosti, manja potreba za odlaskom u toalet i verovatnoća od nezgode.
Međutim, ukoliko unosimo premalo tečnosti (manje od osam čaša dnevno), urin će postati visoko koncentrovan, što može da dovede do pogoršanja situacije, ističu stručnjaci. 
Upravo iz tog razloga je za one sa problemom koji potiče od bešike izuzetno važno da obrate pažnju i na tečnosti koju unose, ali i hranu.
Neprijatelji „hiperaktivne“ bešikeBez obzira na poreklo sindroma previše aktivne bešike (inkontinencija uzrokovana stresom, problemi sa prostatom i drugo), pokušajte da eliminišete neke od namirnica i napitaka.
Gazirana pića, pa čak i ona sa manjim sadržajem šećera, mogu biti veoma kotraproduktivna u slučaju učestalog odlaska u toalet.
Povećane količine ugljen-dioksida deluju na aktivnost bešike poput okidača, a situacija se dodatno pogoršava, ukoliko je jedan od sastojaka napitka i kofein (što znači da i kafa i čajevi sa visokim sadržajem te materije nisu poželjni).
Neprijatelji „hiperaktivne“ bešikeNa žalost mnogih, i za šampanjac važi isto uz napomenu da je reč o alkoholu, a alkoholna pića inače ubrzavaju izbacivanje tečnosti. 
Prema rečima stručnjaka, već pomenuti kofein nalazi se i u većini energetskih pića, pa ukoliko vam je neophodna dodatna snaga, pre upotrebe proverite spisak sastojaka. 
Alkohol, osim poznate osobine diuretika, ima sposobnost i da utiče na signale koji stižu iz mozga o tome kada nam se ide u toalet. 
Budući da termički obrađen paradajz utiče na stvaranje kiselina u organizmu na koje je bešika osetljiva isto kao i na kiselu hranu, bilo bi dobro izbegavati sosove, prelive i proizvode od tog povrća. Umesto paradajza, probajte umake ili prelive od mešavine povrća i pečuraka.
Ljuto zaobilazite u velikom luku, jer osim uticaja na nepce začinjena hrana delovaće na isti način na osetljivu bešiku.

Neprijatelji „hiperaktivne“ bešikeNeprijatelji „hiperaktivne“ bešike

Ljubiteljima mlečne čokolade pašće teško „zabrana" unosa tog slatkiša. Ipak, spas dolazi u vidu crnih čokolada sa većim sadržajem kakaoa (a manje kofeina), koje će ranije zadovoljiti potrebu za tom poslasticom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...