Пређи на главни садржај

Masaža stopala leči umor




Umor je normalna fiziološka pojava korisna po ljudski organizam jer nam signalizira da treba da napravimo pauzu od sat-dva ili da malo odspavamo. Organizam će, ako je reč o uobičajenom umoru, nakon toga biti oporavljen. Međutim, ako ništa ne pomogne, treba posumnjati na premor, a u najdrastičnijim slučajevima na hronični umor koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Refleksne tačke
Linija između tačaka 2 i 3 – gornja linija refleksne
tačke za pluća
3 – refleksna tačka za pluća
1 – refleksna tačka za ramena
Linija između tačaka 3 i 4 – donja linija refleksne
tačke za pluća
4 – dijafragma
5 – solar pleksus
SIMPTOMI NISU UVEK JASNI
Hronični umor može da traje mesecima, pa i godinama, i da potpuno iscrpi čoveka. U najvećem broju slučajeva pogađa gradsku populaciju, prvenstveno radno aktivnu, što ide u prilog tezi da je sindrom hroničnog umora zapravo posledica savremenog načina života.
Osoba koja pati od sindroma hroničnog umora često nije svesna ozbiljnosti svojih tegoba jer se na uobičajene simptome kao što su stalan nedostatak energije, loše pamćenje i pad koncentracije često nadovezuju glavobolja, bol u limfnim čvorovima, zglobovima, mišićima i grlu.

ŠTA KAD DUŠA BOLI
– Hronični umor je sve prisutniji zdravstveni problem i sve češći razlog za odlazak lekaru ili terapeutima koji se bave alternativnom medicinom. On spada među zdravstvene tegobe koje se teško leče jer ga izazivaju različiti faktori. Zato se najbolji rezultati postižu holističkim pristupom pacijentu, čija je suština da se svaki čovek tretira kao celina sastavljena od tri komponente: uma, tela i psihe. Dakle, u obzir se uzimaju svi aspekti života pacijenta, njegove navike, način ishrane, lični problemi, emotivno stanje – ističe Tatjana Lazarov, diplomirani refleksolog.
Ipak, navodi naša sagovornica, do nastanka hroničnog umora najčešće dovode psihički problemi.
– Obično su to problemi s kojima se pacijent nerado suočava, pa zato ostaju skriveni. Na primer, dešava se da pred sebe postavljamo nerealne zahteve i očekivanja. Neispoljena duboka žalost, na primer nakon gubitka drage osobe, može da dovede do osećaja hroničnog umora. Iste posledice može da ima i česta a neispoljena ljutnja, ali i svakodnevna dosada – kaže Tatjana Lazarov.
Statistika pokazuje da tek svaki deseti pacijent sa sindromom hroničnog umora uspeva da se izleči u potpunosti. Zato naša sagovornica preporučuje refleksologiju, terapeutsku masažu stopala, koja pomaže da se aktiviraju prirodni odbrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja i objašnjava kako da uradimo četiri jednostavne tehnike.

ČETIRI JEDNOSTAVNE TAKTIKE
• Levom rukom obuhvatite ris stopala, a kažiprstom desne ruke povlačite zamišljene vertikalne linije po gornjoj trećini stopala. Na tom mesnatom delu nalazi se refleksna tačka za pluća koju treba blago masirati da biste popravili disanje. Opušteno i duboko disanje aktivira odbrambene mehanizme u organizmu koji se, zahvaljujući tome, lakše opušta i odmara. Nakon dva-tri minuta na isti način izmasirajte drugo stopalo.
• Masirajte čitav luk ispod prstiju jer se na njemu nalazi gornja linija refleksne tačke pluća i refleksna zona za rameni pojas. Pritiskajte jače, kako biste opustili mišiće tog dela, a zatim kružnim pokretima izmasirajte područje ispod malog prsta. Masaža svakog stopala treba da traje pet minuta.
• Palcem masirajte donju liniju refleksne tačke pluća od unutrašnje strane stopala ka spoljašnjoj i nazad. Izmasirajte i refleksnu tačku za dijafragmu jer ona utiče na kvalitet disanja. Imaćete dublji uzdah i izdah, što će ubrzati cirkulaciju, popraviti prokrvljenost i odagnati umor.
• Posebnu pažnju treba da posvetite tački u kojoj se nalazi solar pleksus. Na nju prislonite vrh palca i pravite kružne pokrete. Što više opustite ramena, lice, vratne mišiće i razmišljajte o nečemu prijatnom i relaksirajućem.
 
Refleksologija aktivira odbrambene mehanizme organizma
– Refleksologija je masaža određenih tačaka stopala, čime se stimulišu odbrambeni mehanizmi za jačanje i očuvanje zdravlja. Ova metoda zasniva se na saznanju da se na stopalima nalaze refleksne tačke svih organa i delova tela čijom se masažom deluje na određeni organ ili deo tela – kaže Tatjana Lazarov i dodaje da više podataka o samoj tehnici može da se nađe na sajtu www.refleksologija.rs. Ona navodi da se tretmanima refleksologije uspostavlja normalan tok životne energije koji je poremećen uticajima negativnih emocija.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.