Пређи на главни садржај




Kao odrasli i deca bi trebalo da imaju pet porcija voća i povrća dnevno, s tim da je jedna porcija ekvivalent onome što može da im stane u ruku, pa tako količina srazmerno s godinama raste.

PORCIJE VOĆA
Sveže
Malo voće- jedna porcija su dve ili više malih voćki, na primer dve šljive, mandarine, kivija, tri kajsije, sedam jagoda ili 14 višanja.
Srednje voće- jedna porcija je jedna voćka poput jabuke, banane, kruške, nektarine.
Veliko voće- polovina grejpfruta, jedan komad papaje, kriška dinje (5cm), jedan veliki komad ananasa ili dva parčeta manga (5cm). 
Sušeno
Porcija sušenog voća je oko 30 grama. To je na primer jedna puna kašika suvog grožđa, ribizla, jedna kašika mešanog suvog voća, dve suve smokve, tri suve šljive ili šaka sušene banane.
Kompot
Jedna porcija je ekvivalent voću koje biste pojeli sveže. Dve kruške ili breskve, šest kajsija ili osam kriški sečenog grejpfruta.

PORCIJE POVRĆA
Zeleno povrće
Dva brokolija ili četiri kašike pasiranog kelja, spanaća, zelene salate.
Kuvano povrće
Tri pune kašike kuvanog porća poput šargarepe, graška ili kukuruza šećerca ili osam cvetića karfiola.
Salate
Tri štapića celera, parče krastavca od pet centimetara, jedan srednji paradajz ili sedam čeri paradajza.
Zamrznuto povrće
Važi ista doza kao za sveže povrće, na primer puna kašika šargarepe, graška ili kukuruza šećerca.
Krompir
Krompir se ne računa jer je pun skroba, iako se često jede kao prilog.

SOKOVI I KOKTELI
Jedna čaša od 150 ml nezaslađenog voćnog soka je porcija. Ipak, samo jedna čaša se računa, ako popijete dve ili tri, to nisu dve ili tri porcije. Jedan vitaminski koktel koji se sastoji od nekoliko voćki (uključujući i pulpu) ili povrćki može da se računa kao više od jedne porcije, ali to zavisi od količine kao i od toga kako je koktel pripremljen. Da bi bio ekvivalent dve dnevne porcije porcije koktel mora da sadrži: bar 80 grama jedne vrste voća i bar 1 50 ml sveđe ceđenog soka. Kad se voće cedi iz njega izlaze šećeri koji mogu da oštete zube. Cela voćka ne oštećuje zube jer se šećer zadržava u voćki.



GOTOVA HRANA
Voće i povrće koje su kupljeni u gotovim obrocima se takođe ubrajaju u procije. Ipak, uveč čitajte šta piše na ambalaži. Pojedina gotova hrana ima visok nivo masti, soli i šećera, pa ih uzimajte povremeno u malim količinama.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...