Пређи на главни садржај

Koštano tkivo utiče na plodnost muškarca




Američki naučnici su dokazali da hormoni koji nastaju u koštanom tkivu povećavaju koncentraciju testosterona u organizmu muških jedinki laboratorijskih miševa, čime se povećavaju njihove reproduktivne sposobnosti, a verovatno se mogu primeniti u lečenju muškog steriliteta kod ljudi.

Autori istraživanja, grupa naučnika pod rukovodstom Džerarda Karsenti iz medicinskog centra Kolumbijskog univerziteta (SAD), dokazali su da ukoliko se ćelije koštanog tkiva miševa onemoguće u produkciji hormona osteokalcina dolazi do naglog smanjenja nivoa testostrerona u krvi. 

Ovi miševi imaju manje testise i u reprodukciji imaju dvostruko manje potomstvo. Isto ograničenje, međutim, ne utiče na reproduktivnost ženki.

Istraživanja dokazuju da koštano tkivo ima funkciju ne samo u skeletnom sistemu, već je i izvor hormona, a verovatno učestvuje i u metabolizmu. Otkirće grupe naučnika Karsentija otvara nove poglede na procese u ljudskom organizumu u kojima učestvuje koštano tkivo.

Naučnici smatraju da bi njihovo istraživanje moglo da se primeni u povećanju reproduktivnih sposobnosti muškaraca koji pate od steriliteta. Naučno je već ranije dokazan uticaj polnih žlezda na rast i razvoj koštanog tkiva, a grupa Karsenija je pokušala da proveri da li postoji i obrnuta veza - uticaj kostiju na polne hormone.

U svom radu sa miševima naučnici su počeli od ćelijskih kultura njihovog koštanog tkiva i ćelija tkiva testisa. Međusobni uticaj ćelijskih kultura dovodi do oslobađanja dodatne količine testosterona u ćelijama testisa. U daljim ogledima je dokazano da ključnu ulogu u produkciji dodatne količine testosterona ima hormon osteokalcit i njegov receptor GPRC6A.

Hormon se nalazi u muškim polnim žlezdama, a nema ga u ženskim. Naučnici smatraju da lekovi koji se primenjuju u terapiji hronicnih bolesti kostiju mogu da utiču na biohemijske procese i muške reproduktivne sposobnosti.

U svojim prethodnim radovima Karseni je već dokazao da koštno tkivo može da bude aktivirano u procesima metabolizma, produkciji insulina, formiranju mase tela, preradi glukoze, procesima vezanim za starenje organizma.

"Smatramo da kosti nisu samo žrtve u procesu starenja, već mogu da budu i aktivne komponente koje učestvuju u propadanju organizma", zaključuje Karseni.


Izvor vest:
Tanjug

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...