Пређи на главни садржај

Malo zdravih recepata

LEKOVITA SIROVA SUPA
OD PARADAJZA
 





Kilogram zrelog paradajza popariti kljucalom vodom i oguliti. 
Pasirkom ili mikserom napraviti kasu od njega 
i dodati jos sitnu naseckanu ili narendanu glavicu crnog luka, 
malo ruzmarina, majcine dusice, komoraca. 
Dodati vode koliko treba i 2-3 kasike domaceg crnog vina. 
Zagrejati supu do vrenja ali izbeci kuvanje. 
Kada se makne sa vatre dodati jos sok 
od sveze iscedjenih cenova belog luka (5-6 cenova), 
1 kasiku seckanog persunovog lisca, 
1 kasiku celerovog kao i narendanu najsitnije 
moguce sargarepu i koren persuna i celera. 
Promesati i ostaviti da odstoji malo poklopljeno. 
U supu jos staviti pirinac ili zobene pahuljice. 
Ovako pripremljena supa ima mnoga lekovita svojstva. 
Podstice rad probavnih organa, cisti i jaca krv, 
snizava krvni pritisak, regulise stolicu, cisti pesak i kamenac u bubrezima, 
pomaze funkciji zuci i jetre i u toplim danima 
ublazava zedj.





CORBA OD CELE SARGAREPE 



Vecina domacica vec na pijaci odbaci sargarepino lisce. 
To je velika steta i greska, jer zeleno lisce sargarepe 
jednako je vredno kao i koren, a mozda i bogatije mineralima. 
Posto sadrzi dosta celuloze ne koristi se presna 
vec se kuva. Za lekovitu corbu uzmite lisce ili dve veze sargarepe 
(obicno su vezice 5-6 korena), proberite sveze i neosteceno lisce. 
Operite ga, naseckajte i stavite u klucalu blago osoljenu vodu 
da se kuva 10-tak minuta. Za to vreme ocistiti (ili samo operite 
ako je organski gajeno) struganjem tankog povrsinskog dela korena 
sargarepe, 3 komada, jedan koren persuna i jedan koren paskanata. 
Narendajte ovo korenje najsitnije moguce, prelijte sa jednom kasikom ulja. 
Kad je lisce kuvano, maknite ga s vatre i dodajte ovo narendano 
korenje. Neka se sve dokuva u pari, poklopljeno. 
Kada je vec na stolu dodajte dve velike kasike seckanog persunovog 
lista, kasicicu celerovog i sok od jednog limuna. 
Prema ukusu, moze se dodati jogurt, kiselo mleko ili pavlaka. 




SARGAREPA U
VOCNOJ SALATI
 



Za cetiri osobe bice dovoljno: dve sargarepe, 
jedna veca ili dve manje jabuke i solja borovnice (ili ribizle). 
Sargarepa i jabuka se krupno narendaju i 
izmesaju zajedno sa trecom vockom i medom. 
Salata se rasporedi po casama i prelije 
slatkom ili kiselom pavlakom, te pospe listicima 
preprzenog badema ili lesnika.





LEKOVITI
"DORUCAK KOLAT"
 

Profesor Verner Kolat, cuveni dijeteticar, prvo mesto u ishrani 
dao je psenici. Po njemu najbolje je izjutra 
pojesti obrok od integralne psenice dopunjen vocem. 
Za jednu osobu dorucak se sprema na sledeci nacin: 
30-40 grama (2-3 kasicice) svezeg, tek samlevenog brasna 
od celog zrna psenice uvece potopiti u 3-5 kasika vode i ostaviti 
do jutra da fermentira. U drugoj solji namociti mesano 
suvo voce kao sto je smokva, sljiva, frozdjica...sitno i naseckano. 
I to treba da prenoci. Ujutru spojiti sadrzaje obe soljice 
i dodati 2-3 kasike svezeg limunovog soka. 
U zavisnosti od sezone ovoj kasi dodaje se razlicito sveze voce 
kao jabuka, breskva, kajsija...Ovaj dorucak regulise tezinu, 
otklanja opstipaciju, povecava fizicku i intelektualnu snagu, 
koncentraciju, jaca nerve, krv, kosa i ten postaju sjajniji, 
jaca otpornost organizma od svih bolesti.






Brokoli 

Skuvaš ih na pari, ali tako da ostanu jako zeleni, i potom isprskaš malo sa malo maslinovog ulja i limunovog soka. Odozgo može i malo seckanih badema ili pinjola. Bolje je kada se skuvaju na pari, jer je ukus skroz drugačiji (bolji) nego kada se obare u vodi. A i zdravije je.
***********************************************************

Može i da se skuvaju na pari karfiol i brokoli, pa da se prelije bešamelom i parmezanom i malo zapeče.
*************************************************************

Pa onda - pesto od brokolija, ide super uz ribu, meso, drugo povrće, bilo koju pastu... a pravi se isto kao i običan pesto - beli luk, badem ili pinjoli, maslinovo ulje i skuvani brokoli se izmiksuju u blenderu.
************************************************************

Čorba od brokolija - izdinsta se luk ili praziluk, doda krompir seckan na kockice, pa se sipa neka količina bistre supe (može čak i od kockice, ako nemaš "pravu" supu u kući), a kada je krompir napola kuvan dodaju se i brokoli. Na kraju se doda mleko (ista količina kao i supe) i kada je sve skuvano, izmiksuje se u blenderu. Može da se začini i jajetom, a od začina idu lepo sve travke (origano, timijan, estragon...) i muskatni oraščić.
************************************************************

Najlepsi recept od brokolija je zapeceni brokoli sa umakom od sira. Slicno kao francuski zapeceni krompiri, samo umesto krompira su brokoli. Beli umak tipa besamela, sa kvalitetnim ribanim sirom (mozarela + ementaler je najbolja kombinacija) se pomesa sa kratko obarenim brokolijem i zapece u rerni. Ako se gore pospe prezlama, prezle se lepo zapeku i daju tome jos poseban smek.
*************************************************************

Grehota je dugo ga kuvati. Ja ga iseckam - cvast u manje grupe (klastere?), stabljiku na tanke kolutove (ako je baš debela razrežem je uzduž). I to stavim u posoljenu ključalu vodu na dva minuta, ne duže, pa u cediljku. Već takav može da se jede. Ili da se doda u sos za špagete:

Naseckam glavicu luka (crvenog), propržim na ulju, dodam nekoliko čenova belog luka, očišćenih ali celih. Na to jednu ili dve konzerve izgnječenog paradajza iz konzerve (ne da mi se da se mlatim sa svežim). Začinim i dodam onaj brokoli, i kuvam kratko, da se malo zgusne, i to je to.

Na špagete, odgore malo parmezana... Da imam restoran, služio bih isključivo ovo jelo. Boje su divne (crveno, zeleno i špagetasto), a one cvasti lepo rskaju i kao sunđer upiju sos...
*************************************************************

Brokoli sa farfalama (5 tanjira)

Ja nešto ne volim brokoli, pa ih jedem samo na ovaj način. (Najmanje se oseća njihov ukus.)
brokoli:
- Skuvam na pari oko 400g (to je ona jedna glavica, cvast, kako god da se zove). Kuvam ih dok ne postanu dovoljno meke za gnječenje, ali ne previše. (Taj osećaj moraš sama da nađeš jer ti niko ne može reći tačno vreme spremanja. Nekad možeš da kupiš jednostavno "zelenije", nisu dovoljno "zreli", a nekad mogu (što se kod mene često dešava) i malo da uvenu. Kad se izgnječi, ne sme da bude ljigavo, mora da se vidi i da se oseća nekakva struktura. 
- Uz brokoli meni najbolje idu beli luk i peršun. Na tu količinu stavim jedan do dva čena belog luka, ne više jer se onda samo beli luk oseća. Beli luk se može propržiti sa strane ili skuvati. Ja sam lenja, pa stavljam kockicu Aglio e Prezzemolo (beli luk i peršun).
- Kad skuvam brokoli, dodam beli luk i peršun. Sačekam da se malo prohladi. Dodam 1 pakovanje slatke pavlake (1/4 litra), izrendam parmezan (ili granu) (nikad nisam merila količinu, ali dodaje se dok malo ne zgusne celu masu - znači više od 100 grama, manje od 150) i na kraju dodam biber. Sve to pravim u nekoj velikoj činiji, jer u to treba kasnije dodati i pastu.

farfalle:(To je ona pasta koja podseća na mašnice.)
Kuva se onoliko minuta koliko piše. (Ne piše, ali se podrazumeva da se pasta dodaje u vrelu vodu, da te vode mora da bude minimum 5 litara za 500 grama testa, da voda mora da se posoli, da se ne dodaje ulje) Ne ispira se posle kuvanja, već se procedi i odmah doda u brokoli. Izmešati i služiti sa izrendanim parmezanom.
 
*************************************************************

KEKS OD VOCA I PAHULJICA 

300 gr razenih pahuljica ( moze i ovsene ) 
2 banane 
1 izrendisana jabuka 
3 jaja 
1 solja secer ( moze i med al manje ) 
1 prasak za pecivo 
1/2 kasicice soda bikarbone 
3 solje vode u koju se razmutite multivitu po ukusu ( ukus koji volite ) 
2 vanile 
1 limun ( sok i kora ) 
brasno po potrebi 

Umutiti mikserom jaja i secer cvrsto. Dodati bananu i jabuku i nastaviti sa mucenjem dok ne postane glatko. Zatim dodati sok i koru od limuna, vanilu, prasak za pecivo i sodu bikarbonu ( obavezno staviti oba jer od praska ostaju mekani a bikarbona soda im ne dopusta da se nadignu ). Pahuljice potopiti u vodu da odstoje dok ne upiju svu. Zatim ubaciti u testo i mesati drvenom varjacom da se sjedini masa ( niposto ne mutititi mikserom ). Ako se ucini da je testo mnogo meko tj ne moze se oblikovati dodajte brasno dok se ne zamesi ili jos bolje klice. Vaditi oblike po zelji i peci na 150 C nikako vise jer se tako oformi lepa korica a unutra su mekani. 

Ovi kolaci imaju oko 200 kalorija / 100 grama. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...